23948sdkhjf

Nye analyse: Prisen på fjernvarme er faldet med 12,9 procent

Næste prisfald kræver politisk handling

Det seneste år er fjernvarmeselskabernes omkostninger faldet med 1,6 procent og samlet set er prisen de seneste tre år faldet med i alt 12,9 procent. Det viser en ny prisanalyse som Energitilsynet netop har offentliggjort.

Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse. 

- Jeg er meget glad for, at fjernvarmeselskaberne er lykkedes med at reducere omkostningerne med 1,6 procent sidste år. Og så er jeg meget tilfreds med den tendens Energitilsynet beskriver, nemlig at prisen for forbrugerne de seneste 3 år er faldet med 12,9 procent, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Brændsler og teknologi
Prisfaldet skyldes ifølge Energitilsynet blandt andet faldende priser på nogle typer brændsler, forbedret produktionsteknologi og at varmevirksomhederne har skiftet til billigere brændsler.

- Det er interessant, at selskabernes afskrivninger er steget i perioden fra 2014-2017. Det harmonerer godt med, at selskaberne har fortsat deres investeringer i ny og billigere produktionsteknologi. Endvidere understøtter det vores viden om, at de selskaber som står overfor at miste grundbeløbet og som vel at mærke har haft mulighed for det, har udvist rettidig omhu og fremskyndet afskrivninger på deres eksisterende anlæg. Det er der al mulig grund til at rose, siger Rune Moesgaard.

Politisk handling
Dansk Fjernvarme understreger, at hvis der skal forventes yderligere prisfald vil det kræve politisk handling. 

- Hvis vi skal se det næste store ryk i varmeprisen – i den rigtige retning vel og mærke – så kræver det, foruden en politisk løsning på udfordringen med stigende priser på gennemsnitligt 4.000 kr., når grundbeløbet bortfalder, at selskaberne får afklaring på en lang række af de udfordringer, der i dag belaster deres mulighed for at træffe fornuftige investeringsbeslutninger, der kan give billigere varme til forbrugerne, siger Rune Moesgaard og fortsætter:

- Det gælder både en afklaring af afgifts- og tilskudsniveau, som sektoren har ventet på i snart rigtig mange år, og det gælder, at de får løsnet nogle af de bånd, der i dag begrænser dem. Det gælder det forældede krav om, at selskaberne skal producere både el og varme, selvom der stort set ikke er behov for el fra disse selskaber længere. Eller at de skal fyre med gas, selvom der findes billigere og mere miljøvenlige brændsler, der ovenikøbet binder energisystemet bedre sammen.

Dansk Fjernvarme har i samarbejde med Fjernvarmeindustrien netop offentliggjort en ny branchestatistik, der viser, at mens fjernvarmesektoren samlet set har øget beskæftigelsen fra 8.466 ansatte i 2012 til 10.786 ansatte i 2017, så er selskabernes BNP-bidrag øget med 16 pct. i alt 19,1 mia. kr. i 2017.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126