23948sdkhjf

Dansk ekspertise bag energi-køreplan i Pittsburgh

Fokus ligger på fjernvarmen - og så skal byens elforsyning være 100 procent grøn i 2030.

Den danske ambassadør i USA, Lars Gert Lose, underskrev i aftes dansk tid en aftale med Pittsburghs borgmester Bill Peduto om et energisamarbejde.

Som en del af samarbejdet vil Energistyrelsen dele danske erfaringer med energiplanlægning og fjernvarme med Pittsburgh, der ligger i delstaten Pennsylvania.

Samarbejdet skal skabe en bæredygtig energi-køreplan for Pittsburgh, der skal bidrage til at bringe byen tættere på målet om at reducere byens CO2-udledning med 50 procent i 2030, samt at have en 100 procent grøn elforsyning i 2030.

- Ved at samarbejde med Danmark kan vi kombinere deres internationale succes med vores egen indenlandske ekspertise og etablere en mere bæredygtig energipolitik, der hjælper med at reducere vores CO2-fodaftryk. Sammen vil vi vise at energi -og klimaplanlægning kan give en win-win for både klimaet og økonomien, siger borgmesteren i Pittsburgh, Bil Peduto. 

Fjernvarmefokus
Meget af Pittsburghs energi-, vand- og transportinfrastruktur blev bygget for 50-100 år siden og har i øjeblikket brug for betydelig reparation eller udskiftning. American Society of Civil Engineers anslår, at staten Pennsylvania derfor skal investere 80 milliarder dollars i ny infrastruktur – primært i de to store byer, Pittsburgh og Philadelphia.

Det er derfor ikke kun strømforsyningen, der skal have dansk førstehjælp.

Fjernvarme har derfor også byens interesse, da der allerede findes flere mindre fjernvarmenet i byen, og der er et ønske om at udforske mulighederne for at udbrede fjernvarme i større dele af byen.

Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af offentlige og private aktører fra både bystyret og fra delstatsniveau, forsyningsselskaber, lokale universiteter og NGO’er. Arbejdsgruppen skal udforske, hvordan fjernvarme kan bringe Pittsburgh tættere på byens ambitiøse energi- og klimamål.

Arbejdsgruppen ledes i samarbejde mellem Energistyrelsen og det lokale universitet og vil afholde workshops og studieture til Danmark for at give deltagerne fra Pittsburgh en bedre forståelse af det regulatoriske og organisatoriske setup er i Danmark, samt se de tekniske løsninger, der kan bidrage til Pittsburgh bæredygtige energifremtid.

Mere eller mindre relevante fakta om Pittsburg

  • Byen Pittsburgh har en befolkning på omkring 300.000 og har årlige drivhusgasemissioner på mere end 6,6 millioner tons CO2-eq.
  • Pittsburgh er kendt som "Steel City" pga. af den store stålindustri, der blev opbygget i løbet af forrige århundrede.
  • Området er hjemsted for 68 colleges og universiteter og regionen betragtes som et knudepunkt for energi- og miljødesign, bæredygtig energi og energiudvinding.
  • Historisk set er det også her det moderne el-net baseret på vekselstrøm blev opfundet af George Westinghouse.
  • Byen Pittsburgh har en målsætning om at 100 procent af byens elforsyning skal komme fra vedvarende energi, som vind og sol – og er dermed den første postindustrielle by i USA, der sigter på at drive sig selv med 100 procent ren energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094