23948sdkhjf

Arcon-Sunmark slår kedelig rekord i 2017

Et skidt år - Sådan betegner direktør Ole Dalby 2017. Men han vejrer morgenluft.

I 2016 kunne solfangerproducenten Arcon-Sunmark slå omsætningsrekord med hele 457 millioner kroner. Det gør man ikke i år.

Omsætningen går tilbage med 359 millioner kroner til 98 millioner kroner, hvilket er det dårligste i mere end fem år.

Resultatet på bundlinjen slår nærmest også rekord. I 2016 hentede man 35 millioner før skat. Det blev til 78 millioner kroner i røde tal i 2017.

At det skulle gå så galt skyldes flere faktorer.

- På et projektmarked, hvor markeder uden for Danmark er i opbygningsfasen, er udsving forventelige, og vi har oplevet et meget udfordrende 2017 med en forsinket modning af projekt-pipelinen, hvilket har ført til et utilfredsstillende resultat, siger Ole Dalby og tilføjer:

- 2017 var et skidt år for os.

Samtidig har man oplevet et svigtende salg som følge af energipolitisk usikkerhed på det danske marked.

VKR Holding har med udgangen af 2017 sendt et kapitalindskud på 80 mio. kr. i virksomhedens retning. 

Op og ned i 2017
Året startede ellers så godt med idriftsættelsen af verdens største solfangeranlæg på 157.000 kvadratmeter solfangere i Silkeborg. Kort tid efter oplyste daværende direktør Søren Elisiussen, at der efter fyringer i oktober 2016, blæste noget lunere vinde over selskabet, og at man havde et historisk stort potentiale i pipelinen. 

I marts-måned valgte Søren Elisiussen dog – af egen fri vilje – at forlade Arcon-Sunmark til fordel for virksomheden Lift-Up i Støvring. Det skete omtrent samtidig med, at Arcon-Sunmark offentliggjorde omsætningsrekorden for 2016.

I april kunne solfangerproducenten oplyse, at man havde fundet sig en ny direktør: Ole Dalby, hentet hos Danfoss.

Hen over sommeren var der stille omkring virksomheden, indtil man i oktober pludselig måtte igennem endnu en fyringsrunde. Nærmest på årsdagen for den seneste fyring. Denne gang måtte man sige farvel til mellem 16 af sine 64 timelønnede medarbejdere.

Effektiviseringer
Selskabets produktprogram og afsætningsforhold i løbet af 2017 har været oppe til revision. Det har medført en række effektiviseringstiltag, der skal forbedre selskabets drift og udviklingsmuligheder.

Således er alle danske produktionsaktiviteter blevet samlet på hovedkontoret i Skørping, ligesom selskabets nicheaktivitet inden for pumpestationer er blevet afhændet.

Det drejer sig om udvikling og produktion af Pipeteq Boosterstationer, der nu er tilbage på ophavsmanden Lars Bechs hænder.

Produktionen af selskabets vekslerunits blev ligeledes flyttet fra Marstal til Skørping.

Lang modningstid
Det er den lange modningstid på de forskellige projekter, der blandt andet er årsag til det knap så gode resultat.

- Generelt er der altid lang modningstid, men det er svært at sige med de her ordrer, om de falder ud til vores fordel i første eller andet halvår, eller først året efter, forklarer Ole Dalby.

Det er godkendelse af lokalplaner, miljøgodkendelser og høringsperioder samt uklarhed om de energipolitiske rammevilkår, der kan trække et projekt i langdrag.

Dertil kommer, at man i udlandet også skal tumle lidt med, at solenergi mange steder er en ukendt teknologi.

- Her i Danmark er solvarme en kendt teknologi. Men for eksempel i Centraleuropa, som vi ser som et væsentligt marked, der har det taget længere tid end forudset at overtale dem til, at de skal vælge solvarme frem for at brænde naturgas af, fortæller Ole Dalby.

Nye ordrer
Selvom der har været ordretræghed i 2017, så har det været lyspunkter over de seneste fem måneder. I november tikkede der en ordre på et solvarmeanlæg på 5.000 kvadratmeter til en fabrik syd for Ho Chi Minh City ind. Og inden for de seneste to uger er der landet to ordrer på Ole Dalbys bord.

Og det får ham til at vejre morgenluft.

- Forventningerne til i år er selvfølgelig at vi laver en toplinje og bundlinje væsentligt bedre end i 2017. Vi ser faktisk et dansk marked, der er i bedring. Det går i den rigtige retning, siger Ole Dalby til Energy Supply.

Arcon Sunmark A/S
mio. kr. 2017 2016
Nettoomsætning 98 457
Resultat af primær drift -90 52
Resultat før skat -98 51
Årets resultat -78 35
Balancesum 205 197
Egenkapital 69 68
Antal ansatte 113 143
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2017.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094