23948sdkhjf

Åbent brev: Sylt ikke de private solcelleanlæg

Udvikler af dansk solcelletag er bange for at Danmark går glip af noget.

Bygningsintegrerede solceller (BIPV) kan blive en væsentlig del af den grønne omstilling i den nærmeste fremtid og Danmark vil kunne indtage førerrollen. 

Fra Innogie til Ennogie

Virksomheden har netop åbnet kontor i Tyskland, hvorfor man - som den vågne læser nok har registreret - har skiftet navn fra Innogie til Ennogie.

Årsagen er, at der var en virksomhed på det tyske marked, der hed noget, der lignende rigtig meget - og det turde Michael Ariel Nielsen altså ikke binde an med.

Hvis samtlige bygninger i Danmark havde et aktivt solcelletag - så ville der være nok energi til at dække hele landets elforbrug. Af mange forskellige årsager er det naturligvis ikke muligt - men det sætter trods alt mulighederne i perspektiv.

Adm. direktør hos udvikler af dansk solcelletag Ennogie Michael Ariel Nielsen har i et åbent brev til politikerne luftet sine bekymringer for, at man i det kommende energiforlig vil modarbejde private og offentlige solcelleanlæg. 

- Det eneste, vi ønsker fra politisk side, er at politikerne ikke aktivt modarbejder private og offentlige solcelleanlæg, samt en sanering af de nuværende ansøgningsprocesser, som medfører unødig administration for virksomheder og staten. Nye solcelleejere skal anmode staten om lov til at benytte den solenergi, som de selv producerer. Dette sker via en kompliceret ansøgningsproces, med pt 10 ugers behandlingstid hos Energistyrelsen - tænk hvis det samme var gældende for de tomater, som boligejeren selv producerer i haven og efterfølgende spiser, skriver Michael Ariel Nielsen i brevet.

Han fortæller til Energy Supply, at han, som det ser ud nu, egentlig er ganske godt tilfreds med de danske vilkår.

- Det danske marked ser fint ud, som det er nu. Bortset fra at man er presset på ansøgningsprocessen. Vilkårerne er fine. Vi beder ikke om tilskud, bare ro. Det, vi er bange for, er, at politikerne finder på noget, der bremser privates brug af solceller. Vi piver ikke, understreger han.

Hvor kommer bekymringen fra?
Bekymringen hos Michael Ariel Nielsen har været der noget tid, men den fik luft under vingerne, da afdelingschef Kristoffer Bøttzauw fra Energi-, forsynings- og klimaministeriet over for Ingeniøren tidligere i år luftede tanken om, at politikerne vil arbejde på at modarbejde en udbygning med solceller hos private finansieret af afgiftslettelser, men støtte etableringen af de langt billigere markanlæg, som sender strømmen direkte ind på nettet.

- Med andre ord: Regeringen vil modarbejde privatejede solceller og hermed bygningsintegrerede solceller for at beskytte provenuet fra energiafgiften. Hvis privatejede solceller skal modarbejdes for at beskytte indtægterne fra elafgiften, så bør rationalet vel også være, at regeringen skal modarbejde energieffektive produkter som LED-pærer og lavenergi-køleskabe m.v., da de på samme måde reducerer provenuet fra elafgiften. Dette er naturligvis en hel absurd sammenligning – eller er det?, skriver Michael Ariel Nielsen.

Vender snuden syd på
Michael Ariel Nielsens bekymringer går ikke kun på afgiftspolitik og energipolitik. Han er bange for at regeringen kan gå hen og overse de teknologiske landvindinger, der sker i Danmark inden for BIPV og dermed mulighederne for at opbygge et nyt eksporteventyr og arbejdspladser.

For ham og hans virksomhed Ennogie, der har base i Ikast, vil det kommende energiforlig og de rammer de private solcelleanlæg i den forbindelse får udstukket, være helt afgørende for, hvilken vej man kigger, når det kommer til udvikling og vækst. 

- Hvis regeringen sylter de private anlæg, så sker der det, at vi vender snuden sydpå. Vi kigger allerede på forskellige muligheder og er godt i gang i Tyskland. Frankrig er også et marked, hvor vi ser et stort potentiale. Det skal ikke ses som en trussel, som om vi så ikke vil være i Danmark. Jeg er bare bange for, at Danmark går glip af noget, siger Michael Ariel Nielsen. 

Godt gang i Danmark - og Tyskland
Ennogie har trods de lange ansøgningsfrister godt gang i det danske marked.

- Vi åbnede op for salget sidste år og om ganske kort tid forventer vi, at have solgt i alt 10.000 kvadratmeter af vores løsning, fortæller Michael Ariel Nielsen.

Ennogie har netop åbnet kontor i Tyskland, og selvom man nærmest kun har været i Tyskland i en månedstid, men har allerede været på to messer og fået gode tilbagemeldinger.

- Det er et vigtigt marked, siger Michael Ariel Nielsen og tilføjer: 

- Men det er altid vigtigt med et godt hjemmemarked, og det er det, vi beder om.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081