23948sdkhjf

Danske gartnerier reducerer energiforbrug med 12 GWh

Elektrificering, vækstlys og energiledelse er i fokus i ny aftale

Siden Energistyrelsen og Dansk Garneri i 1996 indgik den første aftale om energieffektivisering i væksthusgartnerierne har aftale-gartnerne reduceret deres energiforbrug med næsten 40 procent som følge af aftalerne.

Nu skal der effektiviseres endnu mere, og en ny aftale har set dagens lys.

Med den forpligter de otte aftale-gartnerier sig til at reducere deres energiforbrug i aftaleperidon på tre år med minimum fem procent, hvilket svarer til en besparelse på omkring 11-12 GWh.

- Nogle siger at den billigste energi er den, som man ikke bruger. Jeg er glad for, at Dansk Gartneri sammen med en lang række danske virksomheder arbejder forpligtende med at effektivisere og reducere deres energiforbrug, siger kontorchef Henrik Andersen, fra Energistyrelsen.

Energiledelse, elektrificering & vækstlys
Et af hovedelementerne i den nye aftale er energiledelse efter ISO50001-standarden. Energiledelse er et redskab til at sikre systematisk fokus på energi og energieffektiviseringer.

Aftalen om energieffektivisering omfatter også særlige områder på gartnerierne, der underlægges særlige, dybdegående undersøgelser. Dansk Gartneri og Energistyrelsen har i den nye aftale aftalt at give tre indsatsområder et særligt fokus i de kommende år:

  • Øget elektrificering af gartneriernes forbrug til energi- og varme.
  • Vækstlys til gartnerier, teknologiske muligheder, besparelsespotentialer og priser.
  • Operationelle energinøgletal i Gartneribranchen.

- Dansk Gartneri er meget tilfreds med, at der nu er indgået endnu en brancheaftale om energieffektivisering i gartnerierne. Dette er blot det seneste skridt i en meget positiv udvikling i branchen, hvor der til stadighed arbejdes intenst med at reducere energiforbruget til gavn for såvel virksomheder som samfund”, siger seniorkonsulent Jens Peter Licht, fra Dansk Gartneri.

Fakta om tilskud til elintensive virksomheder (aftaleordningen).

  • Siden 1996 har Energistyrelsen indgået aftaler om energieffektiviseringer med store, energiintensive virksomheder i Danmark.
  • For at være med i ordningen skal virksomheden implementere energiledelse og energieffektivisere deres energiforbrug.
  • Modydelsen for at indgå en aftale om energieffektivisering, er tilskud til dækning af PSO-betalingen på el. Tilskuddet forventes at være knap 9 øre pr. kWh i 2018. Tilskuddet reduceres gradvist som følge af den politiske aftale om afskaffelse af PSO-betalingen fra 2016.
  • 120 virksomheder i Danmark er omfattet af ordningen (2017). Det drejer sig bl.a. om fremstilling af div. fødevare, industrigasser, basiskemikalier, farmaceutiske råvarer, kemofibre, fiberdug, farvestoffer og pigmenter, papir, pap, glas, cement, tegl, mursten, div. plastprodukter, aluminium, støbning af jern-, letmetal- og stålprodukter, udsavning og høvling af træ, dyrkning af div. afgrøder, brydning af pyntesten m.m.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096