23948sdkhjf

ESCO-partnerskaber fordoblet på et år

På et år er antallet af kommuner med ESCO, hvor kommunerne i samarbejde med virksomheder gennemfører energirenoveringer, tæt på ordoblet.
Danske kommuner, som indgår i ESCO-partnerskaber stiger støt. I april 2010 havde bare otte kommuner underskrevet et ESCO-partnerskab. Nu er tallet ti, og yderligere seks kommuner er i gang med det indledende arbejde for at etablere partnerskaber.

ESCO-samarbejdsformens popularitet er også til at få øje på.

I en undersøgelse foretaget blandt politikere på teknik- og miljøområdet i 26 kommuner svarer 86 procent, at de har høj eller meget høj personlig interesse for ESCO. 14 procent betegnede deres interesse som ’middel’. Undersøgelsen er foretaget af NRGi Rådgivning for Center for Energibesparelser.

Et partnerskab indebærer, at en privat energitjenestevirksomhed laver energirenoveringer i en kommune og får en del af energibesparelsen som betaling.

Sikrer op mod 20 procents besparelse
Helsingør Kommune er blandt de kommuner, som er ved at forberede udbud på et ESCO-samarbejde. Vurderingen er, at kommunen kan spare 18-21 procent af energien i den samlede bygningsmasse.

- Helsingør har valgt ESCO, fordi vi kan se et betydeligt potentiale for besparelser. Med ESCO-konceptet kan vi energirenovere kommunens ca. 200 ejendomme inden for en relativt kort tidsramme. Vi lægger også vægt på, at ESCO-virksomheden giver en garanti for energibesparelsen,” siger klimakonsulent Karen Marie Pagh Nielsen.

Reelle besparelser at hente
Visse kommuner fravælger ESCO-partnerskab, idet de ikke føler behov for hjælp til at gennemføre energibesparelser, eller fordi de ikke ønsker at dele den økonomiske gevinst af energiinvesteringer. Men der kan alligevel være grund til at overveje et samarbejde, mener projektleder Anders Hjorth Jensen fra Center for Energibesparelser.

- Det kan være en stor udfordring at finde penge til at sikre gennemførelsen af store energibesparelser i bygningsmassen. Her kan ESCO-virksomheden hjælpe med energirenoveringer, der ellers ikke umiddelbart ville blive gennemført. Det giver kommunerne reelle besparelser, siger Anders Hjorth Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093