23948sdkhjf

Nordjylland et mulehår foran med brintbusserne

Regionen har bestilt de første tre brintbusser.

Som de første i landet vil nordjyske buspassagerer om et års tid blive fragtet fra sted til sted i brintbusser, der hverken udleder CO2 eller andre forurenende stoffer.

Det fortæller DR Nordjylland.

Region Nordjylland og Aalborg Kommune har netop sendt en bestilling på tre brintbusser i udbud. Prisen er i omegnen af seks millioner kroner - for hver. Men både EU og Vækstforum Nordjylland yder tilskud til forsøget.

- Vi har en stærk brintsektor her i Nordjylland og vi køber busserne for at støtte deres udvikling, forklarer specialkonsulent Jens Mogensen fra Region Nordjylland.

- Samtidig har de altså en stor miljømæssig side, fordi sådan en brintbus kun udleder vanddampe, når den kører ude på landevejene, siger han.

Hobro er hjemsted for flere nyskabende brint-virksomheder. Blandt andet har man for nylig bygget et af Europas største elektrolyseanlæg, hvor et projekt skal vise, hvordan man kan udnytte vindmøllestrøm til at fremstille grøn brint.

De virksomheder får altså mulighed for at teste idéerne, når brintbusserne forventes at komme på gaden i Nordjylland i sommeren 2019.

I udbudsmaterialet har parterne bedt om at få busser, der kan køre 500 kilometer på en optankning. Der vil formentlig blive bygget tankanlæg ved et af de busselskaber, der er med i projektet, så busserne kommer til at køre ud fra Aalborg.

- Det er en meget ny teknologi og den er også det, man må sige, umoden endnu. Så det bliver det første sted, vi kommer til at se den i Danmark, siger specialkonsulent Jens Mogensen til DR Nordjylland.

Ifølge ham er det er nødvendigt at se på miljørigtige alternativer til nutidens diesel-busser.

- På de lidt kortere ruter med for eksempel bybusser vil det helt klart blive elektriske busser, fordi de energieffektive og miljørigtige. Men så er der de ruter, der er for lange til at køre med batteri, og der kunne det være biogas eller brint, siger Jens Mogensen fra Region Nordjylland. .

I Europa kører op mod 85 busser på brint.

Et mulehår foran!

Som medie skal man altid være lidt varsom med at skrive, at nogen er først med noget.

Energy Supply har derfor smidt en føler ud hos Brintbranchen for at høre om nordjyderne nu også er så langt fremme i skoene på brintbus-området, som der gives udtryk for.

- Ja – det vil jeg faktisk mene de er. Der er jo også brintbusser på vej i Herning - og Movia har nogle udbud ude pt., hvor der er 0-emissionskrav aka enten batteri eller brint – men jeg vil sådan lige på stående fod mene, at Nordjyderne er et mulehår foran, skriver direktør i Brintbranchen Teis Laustsen Jensen til Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125