23948sdkhjf

Danmark hjælper oliestat med energien

Vand- og energiforbruget skal sænkes med 30 procent inden 2030.

Olie, skyskrabere og store biler er nogle af de ting, som ofte associeres med Dubai og resten af De Forenede Arabiske Emirater.

Men det lille land på den arabiske halvø har en ambitiøs plan om at blive en bæredygtig rollemodel for resten af verden. Energi- og vandforbruget skal sænkes med markant frem mod 2030, og 20 år senere skal vedvarende energi levere 75 procent af strømmen til Dubais ca. tre millioner indbyggere.

I denne uge er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i De Forenede Arabiske Emirater for at promovere grønne danske løsninger sammen med flere end 40 danske virksomheder.

Afsaltning af vand
De forenede Arabiske Emirater har især fokus på vandforbruget.

- I dag bruger en indbygger i De forenede Arabiske Emirater i gennemsnit mere end dobbelt så meget vand som verdensgennemsnittet. Når man samtidig er et af de ti vandfattigste lande i verden, kalder det på handling. Hvis der er noget, vi kan levere fra dansk side, så er det vandbesparende løsninger og den nyeste miljøteknologi, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

95 procent af vandet i De Forenede Arabiske Emirater bliver produceret ved af afsalte havvand. Det er en energikrævende og dyr proces, og i 2016 brugte man knap 20 mia. kroner på afsaltning af vand.

Samtidig er der stadig et forholdsvist stort vandtab, når vandet skal transporteres ud til forbrugerne. Tallet er usikkert men ligger et sted mellem 8 – 30 procent i de forskellige emirater.

Mindre affald
Et andet fokusområde for De Forenede Arabiske Emirater er at begrænse mængden af affald og skabe en mere effektiv affaldshåndtering.

- 2/3 af alt affald i Emiraterne deponeres. Det er ikke hensigtsmæssigt på sigt, og derfor har landet indført et mål om at blive ’fri for affald’. I 2017 blev der investeret 4,9 mia. kroner i affaldssystemer i Abu Dhabi og Dubai, og det er et meget attraktivt marked for nogle af de virksomheder, som vi har med på eksportfremstødet, siger Esben Lunde Larsen.

De Forenede Arabiske Emirater vil sænke vand- og energiforbruget med 30 procent inden 2030, og i 2050 skal 75 procent af Dubais strøm komme fra vedvarende energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157