23948sdkhjf

En halv million til nyt halmfyringssystem

Første prototype af maskinen opstilles på Foulum til april.

Lige nu udvikler den nystiftede virksomhed BioMaTek en helt ny halm-opriver med integreret snoreaftager.

Den nye halmopriver river halmballerne op fra siden, og potentialet i det er så stort, at Innovationsfonden har skudt 500.000 kroner i projektet. 

Henrik Nielsen, medindehaver af BioMaTek, forventer at en næsten produktionsklar prototype kan opstilles på Foulum Institut for Ingeniørvidenskab allerede i april.

Kedlens ydelse
Problemet ved halm som brændsel kan være, at halmballerne kan være være fugtige og uens i kvaliteten, hvilket giver en dårligere og uens forbrænding, især når halmballen bliver ført ind i halmopriveren på den lange led, som også er den led, den er blevet presset.

På den lange led vil variationer i kvaliteten påvirke kedlens ydelse direkte. Derfor er halmværker er nødt til at købe halm af den bedste kvalitet, hvilket også er den dyre løsning. 

Fordelen ved den nye halmopriver er at den river halmballerne op fra siden.

- Ved at oprive halmballen på den brede led sikrer vi et gennemsnit af halmballen til forbrændingen. Det giver en mere ensartet forbrænding – og derved både renere og mere effektiv, fortæller Henrik og uddyber:

- Processen starter med at ballerne vejes, samtidigt med at der bliver holdt styr på ballernes placering i anlægget. Hermed er det muligt at styre fremtræk hastigheden, så der bliver afleveret præcis den mængde halm der er behov for ved den ønskede effekt.

Henrik forklarer videre, at deres halmopriver bliver udviklet med en integreret snoreaftager. Snoreaftagere er oftest tilføjelser til eksisterende anlæg og derfor meget dyre. Ved at integrere snoreaftageren i anlægget opnår BioMaTek en simplere udførsel.

Forventninger om jævn forbrænding
Når halmballerne stilles på tværs i stedet for på langs vil kedlen modtage et konstant gennemsnit af den indførte halmballe.

Det betyder, at udfordringer vedrørende hastighed på indkørsel og styring af transportbåndet minimeres. Dette giver en meget mere jævn drift, som Henrik Nielsen forventer vil betyde en væsentlige reduktion af udledningen af CO2 og NOx. Dette gør det lettere for varmeværkerne at leve op til de stadigt stigende miljøkrav.

- Det bliver også endnu billigere at fyre med halm på varmeværkerne, da det vil blive muligt at bruge større mængder af den meget billigere ukurante halm i værket, mener Henrik.

Allerede i maj 2018 forventer BioMaTek, at de kan opstille et anlæg til fuldskalatest i et samarbejdende kraftvarmeværk. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086