23948sdkhjf

Aftale om energilagring og elvarmeafgift: Et vigtigt skridt

Dagens aftale mellem Regeringen, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Dansk Folkeparti om blandt andet at sænke elvarmeafgiften med 15 øre pr. kWh pr. 1. maj 2018 og oprettelsen af en ny pulje til energilageringsprojektker modtages med stor ros af energisektorens aktører.

Hos Brintbranchen er direktør Tejs Lauststen Jensen nok mest glad for den nye pulje på 130 millioner kroner til energilagring.

- Der er grund til at rose dagens aftale, for lagring af den grønne energi er helt afgørende, hvis vi skal fortsætte den grønne omstilling. Vi er rigtigt gode til at producere grøn strøm med bl.a. vindmøller, men hvis vi for alvor skal rykke videre skal vi også kunne lagre energien. Både til brug i andre sektorer, for eksempel transport, og til, når det ikke lige blæser så meget, som vi har brug for, siger direktør i Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen.

Enormt potentiale i lagring
Det er ikke kun Brintbranchens direktør, der er begejstret for den nye lagrings-pulje.

- Der er et enormt potentiale i lagring af el, og det er en vigtig del af elektrificeringen af vores samfund og dermed den grønne omstilling. Derfor er det rigtig positivt, at der med dagens aftale er sat en pulje af målrettet energilagringsprojekter, siger Lars Aagaard, adm. Direktør i Dansk Energi.

For Tejs Laustsen Jensen er dagens pulje dobbelt god. Ifølge ham har den effekt for både energisystem og dansk erhvervsliv.

- Dagens beslutning er særlig god, fordi den har en dobbelt effekt. Dels tager vi et vigtigt skridt mod endnu mere grøn og vedvarende energi i det danske energisystem og dels bygger vi videre på styrker, som en række danske virksomheder har og som den nye pulje kan booste – både når vi taler eksport og arbejdspladser, påpeger Tejs Laustsen Jensen.

Smil og forbehold
Den nye politiske aftale sænker som sagt også elvarmeafgiften med 15 øre pr. kWh. En aftale, der træder i kraft allerede 1. maj 2018, i stedet for i 2019.

Det har folk i branchen selvfølgelig en holdning til. Den får du her.

- En afgiftssænkelse vil sætte yderligere skub i den grønne omstilling. El bliver fremtidens primære energikilde, og initiativet bidrager til at sætte skub i den elektrificering, vi har brug for. Det er fremsynet at indfase afgiftssænkelsen på elvarme tidligere, hvad Tekniq også har opfordret til. Det giver både private og erhvervslivet et yderligere incitament til at omlægge til eldrevne varmepumper, siger, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq.

– Det er positivt, at man sætter fart på at nedsætte elvarmeafgiften, men hvis man vil sikre langsigtede investeringer i at få sat den grønnere strøm til varmen, er det nødvendigt med en permanent sænkelse af elvarmeafgiften, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

- Dansk Byggeri støtter op om behovet for en øget udbredelse af varmepumper i forsyningen som led i den grønne omstilling. Dog efterlyser vi en mere samlet vurdering af hele afgiftssystemets indretning i stedet for plukvisse indgreb, siger Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent, Dansk Byggeri.

- Store varmepumper bliver krumtappen i fremtidens energisystem, da fjernvarmeselskaberne er dem, der skal bygge bro mellem de store, men svingende mængder vindenergi, industriens overskudsvarme og vores behov for opvarmning, siger Kim Behnke, der er vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079