23948sdkhjf

Ny aftale: 130 millioner til energilagring

Samtidig sænkes elvarmeafgiften allerede fra 1. maj 2018.

Mange danske husholdninger og virksomheder kan se frem til en lavere elregning allerede fra den 1. maj 2018. Og landets virksomheder får større fradrag for investeringer i forskning og udvikling i hele 2018.

Lempelser, som oprindelig først skulle træde i kraft fra 2019.

Derudover afsættes midler i 2018 til energilagringsprojekter, kystsikrings- og naturindsatser samt støjbekæmpelse på vejområdet.

Det er resultatet af en bred politisk aftale, som regeringen i dag har indgået med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF.

Fremrykker lempelser
Skatte- og afgiftslempelserne er udtryk for en fremrykning af to lempelser i aftalen om Erhvervs- og iværksætterinitiativer, der blev indgået i november 2017.

Her blev det blandt andet aftalt at sænke elvarmeafgiften med 15 øre pr. kWh i 2019 og gradvist forhøje virksomhedernes fradrag for investeringer i forskning og udvikling fra 100 pct. til 101,5 pct. i 2019 stigende til 110 pct. i 2026.

Nu bliver initiativerne rykket frem, så elvarmeafgiften nedsættes allerede fra den 1. maj 2018. Et almindeligt parcelhus opvarmet med en varmepumpe vil dermed få en besparelse i elvarmeafgift i 2018 på op mod 650 kr. inkl. moms. Hvis huset er opvarmet med elradiatorer, er besparelsen i 2018 større.

- Som skatteminister er jeg altid glad for at kunne gøre det billigere at være dansker. Vi giver nu en konkret håndsrækning til mange danske familier og virksomheder i form af en mindre elregning allerede i år. Samtidig får virksomhederne mulighed for at få lidt ekstra ud af deres investering i viden og innovative virksomheder i år. Det giver virksomhederne mere appetit på at tænke nyt og øge foretagsomheden – og dermed skabe flere arbejdspladser i Danmark, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

130 millioner til energilagring
Udover fremrykningen af skattelempelserne betyder aftalen også, at der afsættes tre puljer under hhv. Energi,- Klima- og Forsyningsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Transport,- Bygnings- og Boligministeriet.

På energiområdet oprettes der efter ønske fra blandt andet Socialdemokratiet en tilskudspulje på 130 mio. kr. til energilagringsprojekter. På miljøområdet oprettes der en pulje på 45 mio. kr. til kystbeskyttelses- og naturindsatser, mens der på transportområdet afsættes 45 mio. kr. primært til støjbekæmpelsesprojekter på de danske veje.

Samlet udmøntes der med aftalen 440 mio. kr. i 2018. Det er penge, der oprindeligt var afsat til succession af erhvervsdrivende fonde. Disse midler blev afsat i en bred aftale om Vækstplan DK i 2013 af den daværende SRSF-regering, men da det har taget længere tid end ventet at udarbejde en model for successionen til de erhvervsdrivende fonde, er partierne nu enige om at bruge de allerede afsatte penge i 2017 og 2018 til andre formål.

Skatteministeriet forventer, at de nye regler for succession af erhvervsdrivende bliver vedtaget i løbet af 2018, så de kan træde i kraft den 1. januar 2019.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094