23948sdkhjf

Linka erstatter træpiller med halm i Mørke

Linka Energy lukkede 2017 med en ordre på et 4,5 MW halmvarmeværk

Linka Energy sluttede 2017 med en ordre på et nyt 4,5 MW halmvarmeværk til Mørke Fjernvarme på Djursland. 

Hidtil har Mørke fået varme fra et træpilleanlæg, installeret af Linka i 2001, men med en årlig varmeproduktion på knap 15.000 MWh er det nuværende varmeværk ved at være overbelastet og slidt.

Det nye kedelanlæg er mere effektivt end det gamle, og skiftet fra træpiller til halm vil medføre en besparelse på brændsels- og driftsomkostninger samt en reduktion af CO2-udledningen på 909 ton over de næste 20 år.

Projektet var udbudt i en totalentreprise, hvor Linka Energy blev valgt som totalentreprenør efter gennemført indbudt licitation.

Halmklipper & posefilter
Som totalentreprenør skal Linka levere det komplette varmeværk inklusiv bygning, kedelanlæg, rør- og elinstallationer samt filter og akkumuleringstank. Al varme skal fremover produceres fra halm, med en oliekedel som backup.

Der installeres et fuldautomatisk 4,5 MW halmanlæg med halmklipper. En kran transporterer, efter behov, en halmballe til en sikkerhedskasse. Herfra føres denne gennem en halmklipper, hvorfra halmen føres ind i forbrændingskammeret. I kedlen er der installeret automatisk askeudtag, hvor snegle transporterer asken fra forbrændingskammeret og videre til to askecontainere.

Den bevægelige trapperist i kedlen, samt Linkas patenterede forbrændingsteknik, sikrer en optimal udnyttelse af brændværdien i halmen, og reducerer risikoen for dannelsen af slagger. Anlægget leveres forberedt på et SNCR-anlæg for at kunne efterkomme eventuelle skærpede emissionskrav i fremtiden.

Til anlægget leveres desuden en 1.400 kubikmeterstor akkumuleringstank, der kan lagre cirka 80 MWh varme, et posefilter, nyt SRO-anlæg, styringssystem og 30 meter skorsten. 

Tidsplan
Første spadestik tages allerede i starten af februar, og henover foråret bliver bygningen på Fabriksvej i Mørke opført.

Det betyder at varmeværket bliver flyttet væk fra bymidten og ud i et industriområde.

Hovedkomponenter til kedelanlægget installeres hen over sommeren og varmeværket skal stå klar til at levere varme til de over 600 forbrugere i oktober 2018.

Rådgiver på projektet er Plan og Projekt A/S.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13