23948sdkhjf

Grøn Energi deltager i overskudsvarme-projekt

Første opgave var at udpege 12 eksempler på gode danske overskudsvarmeprojekter.

EU-programmet Horizon 2020 har støttet projektet ReUseHeat.

ReUseHeat skal demonstrere avancerede, reproducerbare og skalerbare systemer til udnyttelse af overskudsvarme fra ukonventionelle bynære kilder.

Formålet med ReUseHeat, som løber frem til 2021, er at undersøge og demonstrere udnyttelse af urban overskudsvarme i EU.

Demobyer 
Projektet tager udgangspunkt i de fire demonstrationsbyer, Brunswick, Nice, Madrid og Bukarest, som demonstrerer udnyttelse af urban overskudsvarme fra henholdsvis et datacenter, spildevand, kølesystemer på et hospital og en metrostation.

16 europæiske universiteter, organisationer og virksomheder deltager i projektet. Danmark er repræsenteret ved Dansk Fjernvarmes grønne tænketank Grøn Energi og Aalborg Universitet.

Deres rolle bliver primært at levere viden om fjernvarmebranchen samt formidle resultater fra projektet. Dette indebærer bl.a at medvirke til at udarbejde en håndbog om udnyttelse af overskudsvarme samt formidling af denne.

25 gode eksempler på overskudsvarme
Som noget af det første i forbindelse med ReUseHeat har Grøn Energi udarbejdet et katalog med 25 gode eksempler på udnyttelse af overskudsvarme – både i Danmark, men også i resten af Europa.

Kataloget indeholder 12 eksempler på, hvordan vi i Danmark blandt andet udnytter overskudsvarme fra supermarkeder, spildevandsanlæg, hospitaler og industri.

Af udenlandske eksempler kan blandt andet nævnes udnyttelse af overskudsvarme fra metroen i London, fra spildevandssystemer flere steder i Europa og fra datacentre i Finland, Sverige og Frankrig.

Størstedelen af eksemplerne tager udgangspunkt i udnyttelse af lav-temperatur varmekilder og dermed også anvendelse af varmepumper for at hæve temperaturen, så varmen kan udnyttes i fjernvarmen.

Kataloget skal fungere som inspiration til den videre udnyttelse af urban overskudsvarme.

De 12 danske projekter

Om ReUseHeat

Projektet er støttet af Horison 2020

Projektleder er IVL, Svenska Miljöinstitutet AB

Projektperioden er 2017-2021

Projektdeltagere: DHC+Technology, LSE - London School of Economics and Political Science, Cartif, Tractebel, Halmstad Universitet, Aalborg Universitet, Rina Consulting, CSTB - Scientific & Technical Center for Construction, EDF Group, Metropole Nice, Metroul, Veolia Energie Deutschland, BS Energy, GasNatural Fenosa og Dansk Fjernvarme (Grøn Energi)

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109