23948sdkhjf

Ny 400 kilovolt højspændingsforbindelse gennem Jylland

Efter godkendelse fra Miljøcentrene i Odense og Århus kan Energinet.dk gå i gang med detailplanlægningen af en 400 kilovolt højspændingsforbindelse fra Kassø til Tjele.
Ved færdiggørelsen i 2014 er den nye forbindelses transportkapacitet det dobbelte af den nuværende.

Større kapacitet i det jyske eltransmissionsnet er først og fremmest nødvendig for at kunne få mere vindkraft passet ind i elsystemet.

- Udbygning af eltransmissionsnettet – både det indenlandske og det på tværs af grænserne - er helt nødvendig for, at Danmark kan realisere visionen om gradvist at omlægge energiforsyningen til vedvarende energikilder. Derfor er det glædeligt, at miljøcentrene nu har givet grønt lys til at bygge den nye elforbindelse, siger eldivisionsdirektør Torben Glar Nielsen, Energinet.dk.

Følger den nuværende linje
Hovedparten af den nye elforbindelse bygges som en luftledning med én masterække, hvorpå der ophænges to 400 kilovolt ledningssystemer. Luftledningsstrækningerne skal opføres med den nydesignede Eagle-mast i to etager. Masten udføres i varmgalvaniseret, grå stål, og der anvendes tre ledere pr. fase, hvilket giver mindst hørbar støj.

Med enkelte undtagelser vil den nye forbindelse blive bygget parallelt med den eksisterende luftledning. Tre steder har miljøcentrene besluttet, at der i stedet for luftledning skal anlægges kabler i jorden.

Det drejer sig Gamst Søenge ved Vejen, hvor der lægges et 2,5 km langt kabel, og Bølling Sø ved Engesvang vest for Silkeborg, hvor der lægges et 4,5 langt kabel, således at søen friholdes for master og luftledninger. Endelig lægges der 1,6 km kabel i Nørreådalen øst for Viborg. Fælles for de tre naturområder er, at de har ændret karakter, siden den nuværende højspændingsforbindelse blev anlagt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094