23948sdkhjf

Energicentral skal køle og varme i Høje Taastrup

Allerede for et par år siden gik Høje Taastrup Fjernvarme ind på fjernkølingsmarkedet. Det skete i forbindelse med, at Grønttorvet flyttede fra Valby til Taastrup Transportcenter. Her leverer selskabet køling til de 67.000 kvadratmeter store grønttorv, der kræver en temperatur i lejet 2 til 14 grader.

Nu har det vist sig at potentialet for fjernkøling i kommunen er forholdsvist stort. Derfor opfører Høje Taastrup Fjernvarme en energicentral på energivej.

Den skal levere fjernkøling til tre nye kunder: Orbicon, Alka og Quality Hotel. Dermed er Høje Taastrup Fjernvarme oppe på hele fire køle-kunder.

Køl & Varme
Den nye energicentral skal levere både køling og varme.

- Det er en fjernkølingscentral, men man laver samproduktion af fjernvarme og køling, forklarer Uffe Schleiss, projektchef hos Høje Taastrup Fjernvarme.

Der installeres en varmepumpe, der kan producere 1 MW køling og 1,4 MW varme. Den er af mærket Sabro og leveres og installeres af A. Komfort, som også etablerer det grundvandskøleanlæg, altså ATES-anlæg, som varmepumpen kobles sammen med. 

Kunderne skal være der
Selvom fire kunder ikke lyder af meget, så kræver det anseelige mængder af køling at holde de mange erhvervskvadratmeter afkølede.

Uffe Schleiss fortæller, at han da helt klart forventer at kunde-porteføljen udvides. 

- Kapaciteten på centralen er stor nok til, at der kan kobles flere kunder på. Ligenu står der én varmepumpe i energicentralen, men der er plads til tre mere, og der er lavet to ATES-boringer, men også her er der plads til flere, siger Uffe Schleiss.

Han understreger dog over for Energy Supply, at kapaciteten først udvides, når kunderne har meldt sig på banen. Og ikke omvendt rækkefølge. 

Godt 3,5 km rør
Selve byggeriet af energicentralen gik i gang i 2017, og projektet kører på skinner. 

- Uden for centralen har vi lavet det første stræk på 1800 meter, hvor vi fører rør ud til to af kunderne. Det næste stræk vi skal i gang med er på små 1800 meter, fortæller Uffe Schleiss.

Det er Isoplus, der har leveret de mange meter rør til projektet, der skal stå færdigt her i løbet af 2018.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141