23948sdkhjf

Skal vi nå målet, skal rammerne være de rigtige

De danske fjernvarmeselskaber har i løbet af de seneste mange år reduceret omkostningerne, samtidig med at de er gået forrest i den grønne omstilling og har fastholdt en høj forsyningssikkerhed. Det skyldes, at de har fastholdt fokus på deres kerneopgave.

Når man kigger rundt i det energipolitiske landskab er det meget tydeligt, at der er en række aktører, myndigheder og lignende, der har mange spændende tanker om, hvad fjernvarmeselskaberne kan og skal levere. Nu leverer fjernvarmesektoren sit eget bud på, hvad der skal til, hvis vi fortsat skal levere billigere og grøn fjernvarme altid.

Derfor har Dansk Fjernvarme formuleret 13 helt konkrete bidrag til de kommende energipolitiske forhandlinger, som særligt politikerne kan lade sige inspirere af, når de lige om lidt sætter sig ved forhandlingsbordet for at sætte rammerne for vores sektor frem mod 2030.

For skal fjernvarmesektoren fortsat levere konkurrencedygtige priser og høj forsyningssikkerhed samtidig med en højere andel af grøn energi, skal rammerne være i orden.

De 13 anbefalinger spænder vidt, men har det til fælles, at de samlet set skal sikre den fortsatte udvikling af fjernvarme og udbredelsen af køling i Danmark, så forbrugerne både får den mest effektive varmeforsyning til den bedste pris og samtidig støtter den grønne omstilling.

For eksempel anbefaler Dansk Fjernvarme, at fjernvarmeselskaberne får frit brændselsvalg, så de selv kan beslutte, hvilket brændsel, der for dem giver den mest miljøvenlige og omkostningseffektive varmeproduktion.

Hvis det politiske mål bliver, at vi skal være fri af fossile brændsler i 2030, så vil det for fjernvarmeselskaberne betyde, at den næste investeringsbeslutning, de foretager, også vil være den afgørende for, om vi som samfund når i mål.

Derfor anbefaler Dansk Fjernvarme også, at fjernvarmeselskaberne får mulighed for at fokusere på fjernvarmeproduktion, så kraftvarmekravet ophæves, da behovet for kraftvarmeproduceret el er faldet. Kravet er i dag en hæmsko for, at selskaberne kan levere billig varme til sine forbrugere.

Og derfor hilser vi minister for energi, forsyning og klima Lars Chr. Lilleholts udmelding til Dansk Fjernvarme nytårsstafet fredag den 12. januar meget velkommen. Her bekendtgjorde ministeren, at kraftvarmen har tjent Danmark godt, men dens storhedstid er på retur, og at kraftvarmekravet i dag er en klods om benet.

Det gør det meget vigtigt, at de rammer, vi får at investere efter, også bliver de rigtige. Hvad der er det rigtige, og hvordan enkelte justeringer i energi-, skatte- eller afgiftsstrukturen har konkrete konsekvenser for vores investeringsbetingelser, er der ikke andre end os og de 400 fjernvarmeselskaber, der kan levere det faglige svar på. Det ansvar tager vi gerne på os. Men det kræver et effektivt medspil fra politikere og myndigheder, så vi i fællesskab kan sikre en billig og miljøvenlig varmeforsyning til forbrugerne.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094