23948sdkhjf

En megawatt sol breder sig i Tjernobyl

Anlægget er bare det første i rækken.

Tjernobyl i Ukraine er ubeboeligt efter atomkatastrofen i 1986 – familier har siden været evakueret og området ligger i dag øde hen.

Men derfor kan man godt opføre et solcelleanlæg, skriver Ritzau ifølge Fyens.dk.

Det er det ukrainske ingeniørfirma Rodina Energy Group Ltd. og det tyske firma Enerparc Ag, der i disse dage opfører solcelleanlægget på 1 MW. Det koster 7,5 millioner kroner at bygge og kan forsyne flere tusind husstande med vedvarende energi.

Planen er, at regionen i fremtiden skal generere 100 gange så meget.

- Lidt efter lidt vil vi optimere Tjernobyl-zonen. Vores projekt ligger 100 meter fra reaktoren, siger Evgeny Variagin, der er administrerende direktør i Rodina i et telefoninterview med det amerikanske medie Bloomberg.

Området hvor solcelleanlægget opføres, og hvorfra mere end 100.000 mennesker blev evakueret, er over 2.000 kvadratmeterkilometer stort. Reaktor nummer fire, hvor ulykken skete, er indkapslet i en sarkofag for at begræsne udslippet. Ifølge ukrainske myndigheder vil området være ubeboeligt i mindst 24.000 år på grund af den stråling, der blev udledt i 1986.

Det betyder, at man hverken kan bo der eller arbejde der i længere tid af gangen – men det betyder ikke, at området ikke kan anvendes til andre ting.

Den ukrainske klimaminister Ostap Semerak anser området som velegnet til innovative og videnskabelige projekter og har i årevis været fortaler for at få vedvarende energi til området.

Den drøm går nu i opfyldelse, da de ukrainske myndigheder ønsker, at et område på næsten 2.500 hektar skal anvendes til solcelleanlæg.

Anlægget, der opføres i øjeblikket vil være klar til at producere i løbet af et par uger.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109