23948sdkhjf

Biogasanlæg skal omdanne 200.000 tons gødning til varme

Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune har godkendt planerne for et nyt stort biogasanlæg ved Vrå.
Planerne om biogasanlægget, Grøn Gas – Vrå, som skal kunne omdanne 200.000 ton gylle til varme årligt, er godt på vej. Den samlede pris ventes at ligge mellem 75 og 100 mio. kr., og der er indgået en købsaftale om jorden, hvor biogasanlægget efter planen skal ligge. Der er dog lang vej endnu før projektet kan realiseres.

Mangler lokalplan
Inden anlægsarbejdet kan påbegyndes, skal der blandt andet udarbejdes en lokalplan for placering af biogasanlæg i Hjørring Kommune. Ligeledes mangler en vurdering af, hvordan anlægget vil påvirke det omkringliggende miljø, en VVM-redegørelse.

Naboerne reaktion på planen om anlægget, som anvender gylle i produktionen, er også en mulig forhindring.

- Nu må vi se. Beliggenheden er fastslået af Miljøministeriets biogas-sekretariat og overholder alle krav. Jeg synes der er gjort et rigtig godt stykke forarbejde, siger Jens Peter Lunden fra Asdal Hovedgård, som står bag biogasplanen, til Nordjyske.

Økonomiske forhindringer
Ud over potentielle lokale indsigelser og godkendelser mangler en del af økonomien også at falde på plads.

- Det bliver kun aktuelt, hvis vi får tilskud fra staten. Det er muligt at få 20 procent i anlægstilskud, men jeg ved at der er 11, der har søgt om tilsammen 183 mio. kr., og der er kun 100 mio. kr. til rådighed, så det er kun halvdelen af ansøgerne, der får støtte, siger Jens Peter Lunden og tilføjer:

- Vi skal også have ændret afregningsreglerne, før det kan gå. Der er meget, der skal gå op i en højere enhed, før det kan lykkes.

Forsyning fra nærliggende svinefarm
Den producerede biogas skal opgraderes til naturgaskvalitet i et opgraderingsanlæg lokaliseret i nærhed af biogasanlægget. Den opgraderede biogas skal distribueres i naturgasnettet til fjernvarmeværkerne og lokale private forbrugere.

Gødningen, som skal bruges til at producere biogassen, muligvis komme til anlægget ad en noget utraditionel vej.

- Jeg kunne forestille mig at man ville lave et pipeline-anlæg, f.eks. fra Kristian Kjærs svinefabrikker til biogasanlægget. Det er tanker man går med mange steder, og det ville jo lette transportproblemet ganske betydeligt, siger Jørgen Bing, formand for teknik- og miljøudvalget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125