23948sdkhjf

Vestforbrænding udskifter 80 meter hovedledning under fuld drift

Et hul på en fjernvarmeledning i Bagsværd kunne have medført koldt vand i hanen og i radiatorerne for mange af Vestforbrændings kunder i Gladsaxe, Bagsværd og Lyngby.

Vestforbrædning foretager normalt ikke reparationer på hovedledningen i vinterhalvåret, men det aktuelle brud i Bagssværd var så stort, at det ikke er muligt at vente. Der strømmede cirka 20 kubikmeter vand ud i døgnet. 

Men en forholdsvis ny teknik på fjernvarmeområdet, som er hentet fra gas- og olieindustrien, sikrer fuld forsyning, mens reparationen står på.

Den kaldes hot tapping.

Sparer på reserveforsyningen
Normalt er det nødvendigt at lukke for varmeforsyningen i ca. to døgn i forbindelse med et arbejde af denne type. Midt i vinterkulden kan det skabe problemer med at få nok varme frem til fjernvarmekunderne, selv når Vestforbrænding har startet reserveforsyningen op og opstillet mobile kedler.

 - Vi går langt for at sikre forsyningen til vores kunder, men det kan være tæt på umuligt, hvis man skal reparere en hovedledning midt om vinteren. Med den nye teknik kan vi opretholde fuld drift, mens vi reparerer ledningen. Samtidig undgår vi at starte reserveanlæg og mobile kedler op, som normalt kører på gas eller olie. Det betyder, at der også er en miljøgevinst, fordi vi kan fortsætte med at sende grøn, CO2-neutral fjernvarme ud til borgerne, siger produktionschef Martin Christensen fra Vestforbrænding.

Leder vandet udenom 
Ved hot tapping ledes det 105 grader varme fjernvarmevand uden om reparationsområdet i en midlertidig ledning.

Man svejser særlige fittings på fjernvarmerøret, hvilket gør det muligt at bore hul i røret under fuldt tryk og lede vandet uden om den beskadigede del af røret. Herefter bliver vandflowet stoppet i den del af røret, der skal skiftes. Det nye rør svejses på, og der åbnes for vandet igen.

De særlige fittings bliver siddende på røret og kan bruges igen, hvis rørene på strækningen skal repareres en anden gang.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08