23948sdkhjf

Råvareknaphed presser greentech-virksomheder

Kinas store produktion af sjældne metaller stiller vestlige greentech-virksomheder i en svær situation
97 procent af de sjældne jordarter, de såkaldte teknologimetaller, som anvendes i greentech-produkter kommer fra Kina. I det kommende årti, hvor produktionen af elbiler, solceller, havvindmøller og andre grønne teknologier kan det medføre store problemer, hvis kineserne vælger at begrænse eksporten.

- Mange af vores medlemsvirksomheder i Dansk Industri er bekymrede. Problemet optager dem meget. Men de ønsker ikke at være konkrete om, hvilke af deres produkter, der kan blive ramt. Vi har ikke det samlede billede, siger konsulent i Dansk Industri, Casper Venbjerg Hansen, til Ingeniøren.

Danske virksomheder påvirkes indirekte
Begrænsningerne på den kinesiske eksport af teknologimetallerne nåede i juli 2010 op på 72 procent. Tidligere har en konflikt med Japan også resulteret i et stop for eksporten til landet. Netop Japan producerer mange af de komponenter, som danske greentechvirksomheder kan blive afhængige af.

- Det ville ramme den vestlige industri, og selv om danske firmaer ikke blev ramt direkte, ville det blive mærkbart for dansk økonomi, hvis udenlandske industrier blev ramt, siger medlem af Det Økonomiske Råd, Torben M. Andersen.

Kan blive presset til at flytte videnarbejde til Kina
For de vestlige virksomheder kan en løsning være udflytning af produktionen. Prisen for de sjældne jordarter ser ud til at stige de kommende år. Kina har dog gjort det klart, at udenlandske fabrikanter kan få adgang til alle de teknologimetaller de har brug for, men kun hvis de flytter til Kina.

- Det er klart, at det giver et yderligere incitament. Kina har et pressionsmiddel, så de kan fremskynde processen med udflytning af industrier. Kina har én pris for de sjældne jordarter inde i landet og en anden uden for, siger økonom og tidligere overvismand Jørgen Birk Mortensen fra Københavns Universitet.

Flytter de grønne teknologivirksomheder produktionen er det andet end timelønsarbejde der flytter med.

- Når man flytter produktion udenlands, følger der videnarbejde med. Og så er man et skridt tættere på at flytte udviklingsarbejdet, siger direktør Jens Maaløe fra Terma.

Nedtoner risikoen
På trods af de problemer virksomheder i Vesten kan blive stillet overfor, skulle Kina vælge at stoppe teknologimetaleksporten, er der dog løsninger i horisonten.

I USA og Australien er man i færd med at starte produktionen af de sjældne jordarter startet. Processen med at opbygge den nødvendige mineindustri kan dog tage op til syv til ti år.

- Hvis man ser på EU's planer, så skal en del grøn teknologi sættes i gang i de næste 10 år. Men det kan jo være, at behovet for sjældne jordarter ikke er så stort i de første par år, hvor teknologierne skal udvikles, siger Jørgen Birk Mortensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094