23948sdkhjf

Råd anbefaler nationale klimastrategier

Klimarådet er kommet med nye anbefalinger til en kommende energiaftale

Der bør udarbejdes nationale klimastrategier for vigtige sektorer som transport, bygninger, landbrug og affald. De skal indeholde kvantitative pejlemærker for, hvor langt den grønne omstilling inden for de pågældende sektorer skal være nået i 2030. 

Sådan lyder en række nye anbefalinger fra det særlige Klimaråd, som kan danne grobund for den energiaftale, regeringen indleder forhandlinger om til næste år.

- Det er meget positivt, at Klimarådet tager en sektor-tilgang, og anbefaler strategier inden for eksempelvis bygningssektoren. Der er mange omkostningseffektive energibesparelser i vores bygninger, som desværre ofte ikke realiseres. En national strategi og pejlemærker inden for de enkelte sektorer, vil helt klart styrke det politiske fokus på virkemidler til energibesparelser og klimareduktioner i disse sektorer, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen i en pressemeddelelse.

Klimarådet

Klimarådet er et uafhængigt råd af sagkyndige, nedsat af den tidligere SR-regering, som løbende skal rådgive den siddende regering om klimapolitikken. Peter Birch Sørensen blev udnævnt til formand 1. december 2014.

Hun peger på, at en analyse fra Aalborg Universitet viser et omkostningseffektivt potentiale for 40 procent reduktioner i bygningers varmebehov frem mod 2050.

- Statens Byggeforskningsinstitut har vist, at renoveringer kan spare 1/3 af varmeforbruget i vores bygninger frem mod 2050, så der er nok af pejlemærker at tage fat i, understreger Camilla Damsø Pedersen.

Samme positive tilgang til klimastrategien har installatørernes organisation, Tekniq.

- Eksempelvis inden for bygninger vil en klimastrategi med klart definerede pejlemærker gøre det lettere at arbejdet effektivt frem mod de ønskede klimamål og hele tiden være på forkant med, hvor langt man er nået, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.

Ja til teknologineutralitet
Klimarådet nikker ligeledes ja til, at princippet om teknologineutralitet i støtten til den vedvarende energi (VE) er helt rigtig.

Dog kan der være yderligere hensyn, der begrænser, hvor langt princippet i praksis kan strækkes.

- Teknologineutralitet er et sundt princip, men ikke i alle henseende. En række teknologier kan vurderes at yde et værdifuldt bidrag til omstillingen af energisystemet på længere sigt. Og der kan være teknologier, som endnu ikke er modne nok til at konkurrere med teknologier, der har været massivt subsidieret i mange år, som for eksempel landmøllerne har, siger Camilla Damsø Pedersen.

Tekniq er umiddelbart positive over for teknologineutralitet, men det bør være mere vidtgående.

- Udgangspunktet med teknologineutrale udbud er helt rigtigt, men de bør omfatte alle VE-teknologier - og det gælder også havvind. Kun ved at stille alle VE-teknologier lige kan vi understøtte den frie konkurrence og dermed sikre, at vi får mest mulig vedvarende energi for pengene, udtaler Tekniqs adm. direktør, Niels Jørgen Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078