23948sdkhjf

Risø indgår caribisk aftale om energiprojekter

UNEP Risø Center skal fremover hjælpe virksomheder i Trinidad & Tobago med at nedbringe CO2-udledningen
Aftalen, som kom i hus efter halvandet års forhandlinger, betyder, at UNEP Risø Center skal arbejde for at udvikle den caribiske stats kompetencer indenfor klima- og miljøområdet.

Centralt står udvikling og gennemførsel af Clean Development Mechanism-projekter (CDM) for virksomheder i landet.

Arbejder er allerede i gang
Forarbejdet forud for aftalens underskrivelse går halvandet år tilbage, så kontakter er etableret og arbejdet flere steder så småt sat i værk. Eksempelvis er der afholdt flere møder med potentielle samarbejdspartnere om udbredelse af implementering af grønne teknologier og adgang til CDM-midlerne. Dette arbejde skal nu fortsættes og udbredes de kommende to år.

- Vi har blandt andet afholdt workshops samt møder, hvor vi har kunnet snakke direkte med virksomhedsejerne og iværksættere, og det virker som om, at der er mange, som er åbne for ideen. Og med deres meget fossile samfund, er der virkelig noget at hente, når det kommer til CO2-udledningen. De udleder faktisk flere drivhusgasser end Danmark, selv om vores befolkning er 4 gange større, forklarer Seniorforsker Jørgen Villy Fenhann fra UNEP Centre Risø.

Interesserede virksomheder omfatter blandt andet en cementfabrik. Et af de energibesparende tiltag, fabrikken ønsker at gennemføre, er en omlægning af cementproduktionen fra våd til tør proces, hvilket både er mere effektivt og udleder mindre CO2. Ligeledes ønsker de at genbruge spildvarme fra cementproduktionen til at regulere elproduktionen, ligesom de vil erstatte fabrikkens fossile brændstoffer med bildæk fra en nærliggende losseplads

Regerings engagement er afgørende
CDM-projekterne har til formål at hjælpe ulande som Trinidad & Tobago med at reducere brugen af fossile brændstoffer for i stedet at opbygge kapacitet på markedet for vedvarende energi og energibesparelser. Her er aftalen med staten af afgørende betydning.

- Men det er afgørende, at man i ulandende starter med at have regeringen med på ideen, da det er deres såkaldte Designated National Authority (DNA), der udsteder en godkendelse af at projektet vil bidrage til landets samlede bæredygtighed. Det er også denne DNA, der skal bistå med at sætte CDM projekter i gang i landet, fortæller Jørgen Villy Fenhann.

Trinidad & Tobago har indtil nu være tilbageholdende med at investere i miljøvenlige teknologier, idet landet har store forekomster af olie og gas. Det betyder eksempelvis, at benzin koster 2,5 kr. pr. liter og diesel 1,5 kr. literen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078