23948sdkhjf

Ny lov spænder ben for konefinten

Tre benspænd skal fra årsskiftet gøre det sværere at overføre værdier til en ægtefælle i perioden op mod en konkurs.

Det skal være sværere at overdrage aktiver mellem ægtefæller på bekostning af en virksomheds kreditorer i perioden frem mod et økonomisk sammenbrud. Derfor træder en ny lov om ægtefællers økonomiske forhold i kraft den 1. januar 2018, mens retsvirkningsloven på samme tid afskaffes.

Det betyder, at konkurslovens § 64 med en ændring fremover bliver afgørende for, om økonomiske dispositioner mellem to ægtefæller er omstødelige i tilfælde af en konkurs.

Med ændringen får loven fremover tre ændringer, som skal spænde ben for konefinten.

Udvidet krav til skyldnerens bevisførelse
Advokater taler om, at konkursloven nu medfører en ”dobbelt insolvensvurdering”. Dermed skal skyldneren ikke bare godtgøre, at vedkommende ikke var eller blev insolvent ved en gaveoverdragelse. Skyldneren skal også godtgøre, at vedkommende beholdt tilstrækkelige midler til at dække sine forpligtelser ved gaveoverdragelsen.

- Dette betyder, at kravene til, at en insolvent ægtefælle, der har givet en gave inden konkursen, skal bevise at han var ”ved muffen” på det tidspunkt hvor gaven blev givet, siger Ole Krabbe, advokat ved Ret&Råd.

- Man taler om, at giver dels ikke må være insolvent og derudover ikke må være ”insufficient”. Man kan stadig uden at blive mødt med risiko for omstødelse give gaver, der står i rimelig forhold til de økonomiske forhold. Lejlighedsgaver, der står i rimelig forhold til giverens formue og situation er, som hidtil, i orden.

Toårig frist forsvinder
Ifølge de nuværende regler kan et konkursbo omstøde en gave, der ikke står mål med skyldnerens økonomiske forhold på det tidspunkt, hvor gaven blev givet, hvis den er givet senere end to år inden konkursen.

Også den regel afskaffes ved årsskiftet.

- Det har nemlig vist sig i nogle tilfælde at være for kort tid, hvis det har været nødvendigt at føre langvarige retssager ved flere instanser, inden det har været muligt at få erklæret skyldneren konkurs, Hanne Bruun Jacobsen, der er advokat ved Advodan Aalborg.

Løbende betaling vurderes som gaver
En tredje ændring er, at løbende betalinger fremover sidestilles med gaver. Kurator kan derfor omstøde beløb, der løbende er blevet overført til en ægtefælle eller samlever, hvis beløbene ikke kan anses for at være ”rimelige bidrag til familiens forsørgelse i forhold til de økonomiske forhold og familiens behov”.

- Den nye regel slår fast, at løbende betalinger fremadrettet også skal betragtes som gaver. I denne sammenhæng vil der heller ikke være nogen tidsfrist for omstødelse, forklarer advokat Hanne Bruun Jacobsen.

De nye regler gælder for alle nærtstående, hvilket vil sige, at samlevende også regnes med på lige fod som ægtefæller. Til gengæld gælder de nye regler kun gælder for gaver, der bliver givet efter 1. januar 2018. Gaver, der er givet, inden denne dato, vil blive bedømt efter de nuværende regler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111