23948sdkhjf

Amagerforbrændingen og DONG omdanner husholdningsaffald til brændsel

I projektet REnescience arbejder parterne med at behandle 80.000 ton affald og udvinder biovæske, som blandt andet kan anvendes til brændsel
DONG Energy og Amagerforbrænding har underskrevet en fælles hensigtserklæring om at etablere et fuldskala demonstrationsanlæg til produktionen af biovæske fra husholdningsaffald. Anlæggets kapacitet bliver på op mod 10 ton affald i timen svarende til 80.000 ton om året

- REnescience repræsenterer et teknologi-spring i affaldsbehandlingen. Nu er det enzymerne der sørger for sorteringen, og vi får dannet et nyt produkt, som kan bruges til flere forskellige ting end de eksisterende behandlingsteknologier kan, siger direktør for Amagerforbrænding, Ulla Röttger.

De to parter driver projektet sammen, hvor DONG Energy har retten til salg og markedsføring af procesteknologien, mens Amagerforbrændingen forsyner anlægget med affald og står for den efterfølgende sortering af glas, metaller og plast.

Kulminationen på flere års arbejde
Den omfattende produktion på demonstrationsanlægget er kulminationen af tre et halvt års udviklingsarbejde, som har haft lovende resultater.

- Vi har vist, at processen virker. Nu bliver det alvor, og vi skruer voldsomt op for kapaciteten. Det er rigtig spændende det her, og vi får virkelig afprøvet REnesciences potentiale, siger afdelingsleder Erik Ravn Schmidt fra DONG Energy.

Sideløbende med produktionen på demonstrationsanlægget testes biovæsken på Forskningscenter Foulum ved Viborg. Der undersøges væskens muligheder med henblik på at optimere produktionen af biogas, men også det flydende restprodukt analyseres som gødning.

Mange anvendelsesmuligheder
På REnescience-demonstrationsanlægget bruges en enzymbaseret teknologi, der sorterer affaldet og omdanner den organiske del til en brunlig flydende væske, der kan bruges til produktion af alt fra biogas til el og varme.

Kernen i REnescience-projektet er en kontinuerlig enzymbehandling af husholdningsaffald ved lav temperatur. Biovæsken vil ikke ændre sig - selv under længere tids opbevaring i en lagertank, og dens sammensætning medfører, at der er flere muligheder for at efterbearbejde produktet til f.eks. biogas eller bioethanol.

Enzymbehandlingen af husholdningsaffaldet omsætter organisk materiale til væskeform, biovæske, hvorved denne kan adskilles fra den uorganiske fraktion. Uorganisk materiale så som plastik, metal, tekstil og glas bliver ikke påvirket af enzymbehandlingen og kan derfor sorteres fra og genanvendes eller nyttiggøres til el- og varmeproduktion.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218