23948sdkhjf

Stærk fransk efterspørgsel efter (danske) clean-tech kompetencer

Frankrigs efterspørgsel efter vedvarende energi og energi-effektive løsninger stiger fortsat stærkt - en udvikling der ser ud til at blive forstærket i de kommende 5-10 år. Frankrig barslede i juni 2010 med den sidste del af den omfattende Grenelle lovgivning omkring energi, miljø og bæredygtig udvikling - og kort tid efter blev det nye byggereglement RT 2012, der stiller skarpe krav om energi-effektivitet præsenteret. Rammerne er således lagt for at Frankrig kan opfylde sine målsætninger om reduktion af CO2 og 23% vedvarende energi i 2020.
Klumme af Ann Bouisset, Danmarks Eksportråd

Man taler i Frankrig om en ” grøn revolution”. Den franske klimaplan for 2020 indeholder ikke mindre end 36 tiltag og støtteordninger. Der er skattefradrag, ”den store varmeplan”, energisparecertifikater, ret høje tariffer på vedvarende energi, 0-rente lån, og tilskud til alt lige fra fjernvarme, biomasseanlæg, elbiler, offentlig transport og R&D projekter såsom marine energier, smart-grid m.v.

Der investeres i grøn vækst
Den franske grønne vækst og energi-effektivitetsplan vil betyde en investering på 440 milliarder euro i de næste ni år, og bidraget fra den franske stat vil udgøre 40%. Det forventes at der således skabes 535.000 nye arbejdspladser.

De meget store internationale selskaber såsom EDF, GDF SUEZ, Dalkia, Veolia, Alstom, Total, Vinci, Bougues og Areva, hvoraf nogle er delvist statsejede, er ligeledes blevet bedt om at investere. Energiselskaberne er desuden forpligtede til at opspare energisparecertifikater, ved at få deres kunder til at spare på energien og installere energirigtige teknologier.

Mangel på leverandører og installatører
Den pludselige kraftige efterspørgsel har afstedkommet mangel på installatører og teknologier. Dette er især udpræget inden for installation af solceller, solvarmeanlæg, varmepumper, og biomasseanlæg, samt energirenovering af bygninger. Den franske stat har således sammen med Energi- og miljøstyrelsen igangsat store uddannelsesprogrammer for at sikre sig, at installationerne bliver foretaget korrekt.

Selv inden for store projekter såsom CRE biomasse og BICIAT udbudsrunderne er der mangel på leverandører samt mangel på know-how inden for installation af biomasse fyrede anlæg, kombinerede kraft-varmeværk og biogasanlæg. Denne efterspørgsel kommer i høj grad danske virksomheder til gode, og vi har set en stærk tilgang til markedet af danske virksomheder, der med succes udnytter denne markedsmulighed.

Stor fransk interesse for danske løsninger
Eksportrådet på Den danske Ambassade i Paris har igennem de sidste 3 år målrettet opbygget et tæt samarbejde med den franske Energistyrelse, ministerier og de store franske energiselskaber og har rådgivet dem omkring vedvarende energi og klimateknologier, samtidigt med at sætte dem i kontakt med relevante danske virksomheder.

Et stort antal arrangementer og besøg har således været organiseret i det sidste år, hvor især vindkraft, biomasseanlæg, smart-grids og energirigtigt byggeri har stået meget højt på ønskelisten fra fransk side. Et stort antal politikere og ledende beslutningstagere fra store franske energi- og investeringsselskaber såsom GDF – SUEZ, EDF, WPD, Nass & Wind, La Compagnie du Vent, Cetelem, EDF EN, RTE, STX har således deltaget i matchmaking events og factfinding ture til Danmark i løbet af året, og værdifulde forretningskontakter er blevet skabt.

Ambassaden har ligeledes organiseret et stort antal besøg fra den franske presse, hvor en række ledende medier såsom le Monde, Les Echos, Le Figaro, La Tribune Europe 1, Thalassa, France 3 etc. har været i Danmark for at se på cleantech løsninger.

Når man først er inde…
Det kan være svært for danske firmaer at komme i kontakt med de rigtige personer i de helt store franske selskaber. Det kan ofte føles som en lidt svær og bureaukratisk proces, hvilket er forståeligt når det drejer sig om virksomheder med op til flere hundrede tusinde medarbejdere. Ambassaden kan ofte hjælpe med denne første kontakt, og dermed spare tid og ressourcer for de danske virksomheder. Det er korrekt, at det kan tage lidt tid at komme indenfor som leverandør, men når først der er skabt kontakt og tillid og produktet er det rigtige, skabes der ofte langvarige relationer.

Eksempler på vigtigste vækst segmenter
Eksportrådet vurderer, at der især i de følgende segmenter er et stort potentiale:

1. Offshore vindkraft: Med den første udbudsrunde på 3.000 MW fra staten på trapperne, står alle i industrien klar på startlinjen. Der er i alt 36 projekter på tegnebrættet allerede, til en samlet kapacitet på 8.000 MW. De franske havne og regioner opruster til at være klar, og de store energiselskaber er allerede begyndt at købe ind. Der er således store muligheder for værdikæden af alt fra logistik og udvikling af havne, til EIA’s, fundamenter, installation og levering af vindmøller.

2. Onshore vindkraft – med 5.000 MW installeret og 19.000 MW inden 2020, er dette stadigt et meget vigtigt potentiale.

3. Fjernvarme- og kraft-varmeværker der bruger biomasse, solvarme, eller biogas. Den nye Grenelle lovgivning, gør det nødvendigt at bruge fjernvarme ved nye bydele, samt den store franske varmeplan, forventes fortsat at medføre en kraftig vækst. Der forventes en femdobling af den nuværende kapacitet til 6-8 millioner kunder tilsluttet i 2020.

4. Energi effektivitet: Det nye byggereglement RT2012 der træder i kraft i 2011 medfører, at alt nybyggeri skal være energieffektivt og bruge mindre en 50 kw/m2. Renovering af den eksisterende boligmasse på 400.000 boliger per år, samt af alt offentligt ejet byggeri, kombineret med betydelige støtteordninger forventes således at drive efterspørgslen kraftigt.

5. Solenergi: Solvarme forventes at opleve en stor fremgang efter et lidt skuffende 2009. Den nye lovgivning og det nye byggereglement skulle sætte mere gang i efterspørgslen. Solceller forventes forsat at opleve en stor vækst i de kommende år, også selvom tarifferne vil blive reguleret ned.
For mere information om det franske marked kontakt Ambassaden i Paris:

FRANKRIG - Facts & Tal
- 400.000 private boliger skal energirenoveres om året
- Statens ejendomme skal alle energirenoveres – 120 mio. m2
- 440 milliarder skal investeres i energirigtige teknologier de næste 9 år
- Installation af solceller steg med 250% i 2009
- Installation af yderligere 14.000 MW on-shore og 6.000 MW offshore vindmøller inden 2020
- 36,2% vækst i installation af vindmøller i 2009
- 40-50% tilskud til omlægning af varmeproduktion til (40%) biomasse
- Fjernvarme vil spille en stor rolle, og en 5 dobling af fjernvarmenettet forventes inden 2020.
- Store investeringer i det franske el-net, ca. 1 mia EUR per år.

Kilde: Danmarks Eksportråd, Paris

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078