23948sdkhjf

Salget af varmepumper stiger og stiger

Bortfald af håndværkerfradraget og varmepumperne selv har en del af skylden.

Håndværkerfradraget, der giver ret til personfradrag for en række håndværksydelser, har levet en sejlivet kamp, siden det blev introduceret som byggebranchens frelser i kølvandet på det bundfrosne marked, som finanskrisen førte med sig.

Men med ekstraordinær høj aktivitet i byggebranchen ser det ud til, at fradraget forsvinder til nytår for at undgå yderligere ophedning i et presset jobmarked.

Og netop bortfaldet af håndværkerfradraget lægger forhandler og leverandør af varmepumper Panasonic Danmark til grund for den store stigning, der har været i efterspørgslen af varmepumper på det seneste.

- Vi har altid travlt om efteråret, når danskerne finder ud af, at det er ved at være tid til at tænke på varmekilder, men i år har vi ekstra travlt, fordi håndværkerfradraget ser ud til at udløbe. Der er ingen tvivl om, at det får flere ud af busken, når der er en deadline på den måde. Det koster stadig penge at investere i en varmepumpe, men når man kan trække arbejdslønnen fra, giver det en større interesse, forklarer direktør Jens Krogh fra en af landets varmepumpeforhandlere, Panasonic Center, der har over 50 butikker i Danmark.

Stor fremgang
Både hos Panasonic Danmark og Vølund Varmeteknik har der her i efteråret 2017 været stor travlhed i forhold til 2016.

- Vi oplever en pæn tocifret vækst i salget sammenlignet med forrige år, og det skyldes blandt andet, at op til en tredjedel af installationsudgiften kan trækkes fra i skatten, hvis varmepumpen installeres inden nytår. Og det er især de dyrere luft-til-vand-pumper, der hitter lige nu, fordi besparelsen her er størst, siger landechef Tomas Baerholm.

Også hos Vølund Varmeteknik har man fået sved på panden.

- Vi har oplevet en stor efterspørgsel generelt og det er ikke kun i den seneste måned, fortæller Jette Bergmann fra Vølund Varmeteknik.

Er det nu også håndværkerfradragets skyld?
Panasonic Danmmark skyder skylden for den store efterspørgsel på bortfaldet af håndværkerfradraget. Det vil Vølund Varmeteknik også godt medgive har en del af skylden.

- Bortfaldet af håndværkerfradraget har naturligvis en indflydelse på den nuværende øgede efterspørgsel, men vi skal også huske på, at luft-vand-varmepumper pludselig er blevet et accepteret og anerkendt grønt alternativ til eksisterende opvarmning og ikke mindst de mange oliefyr over hele landet, der står overfor en udskiftning, siger Jette Bergmann.

Dertil kommer selvfølgelig en massiv markedsførings-indsats -  blandt andet understøttet af Klima- og Energiministeriet, og ikke mindst den populære abonnementsløsning, hvor det bliver muligt at lease en varmeløsning.

Bedre end sit rygte
Varmepumpen i sig selv har nok også gjort sit til, at der nu er flere danskere, der tyr til den form for opvarmning af boligen.

Jens Krogh fra Panasonic Danmark påpeger, at varmepumperne i dag er konkurrencedygtige og velfungerende. Noget man også oplever hos Vølund Varmeteknik.

- Vi oplever, at forbrugerne har fået øget kendskab til varmepumper, og hvor man tidligere ikke vidste, hvordan en varmepumpe fungerede, er det tydeligt, at luft-vand-varmepumper er kommet for at blive, siger Jette Bergmann

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063