23948sdkhjf

Renseanlæg øger kapaciteten og bliver selvforsynende

Tests med forfiltrering giver gode resultater.

Mariagerfjord Vand A/S har en målsætning om at blive energineutral. Ved at nedlægge en række mindre utidssvarende anlæg, så ét stort renseanlæg dækker hele kommunen, har forsyningsselskabet effektiviseret og sparet energi, så man i dag er 70 procent selvforsynende med elektricitet.

Nu er det ønsket at komme det sidste stykke op til fuld selvforsyning på elsiden og samtidig fordoble kapaciteten.

Der er derfor gennemført test med forfiltrering med henblik på at øge kapaciteten, spare energi og øge biogasproduktionen. Resultaterne er lovende.

Øger biogasproduktionen
Mariagerfjord Vand har i samarbejde med Krüger gennemført tests med forfiltrering – blandt andet med tromlefiltre i mobile forfiltreringsanlæg. Under test med tromlefiltrene har der ikke været problemer med at filtrere spildevandet, og anlægget har kunnet køre uden tilstopninger i hele testperioden.

Ved at placere filtrene, der hvor det rå spildevand kommer ind, foretager man en effektiv kulstofhøst og fjerner belastningen på det biologiske trin i renseanlægget. I stedet bruger man kulstoffet, der findes i det filterede slam til at producere biogas i rådnetanke.

- Vi kan producere mere biogas, og vi sparer samtidig en masse energi til beluftning, hvor vi lige nu bruger 60 procent af energiforbruget. Vi vil forbruge mindre og samtidig producere mere energi, så det er en dobbelt gevinst, siger driftschef Tom Rask.

Forfiltrering giver driftsstabilitet
Samlet set vil indsatsen styrke forsyningsselskabets grønne regnskab og man vil kunne leve op til de energisparekrav, som danske renseanlæg årligt er pålagt. Den ekstra biogas bruges til at opvarme administrationsbygning, værksteder og rådnetank, samt producere el på anlæggets gasmotor.

-  Vi fjerner belastningen fra det aktive slamanlæg, så vi kan tage mere spildevand ind. Vi har brug for at udvide kapaciteten, fordi industrien udvider produktionen. Samtidig har vi nedlagt 10 ældre renseanlæg, så ét nyt renseanlæg renser alt spildevand i kommunen, siger Tom Rask.

Alternativet til at installere mekaniske filtre, ville være at bygge sig ud af den øgede belastning med flere procestanke, men man ønsker at bruge smartere metoder at drive renseanlæg på.

- Hidtil har man kun kunnet producere biogas fra det aktive slam, men med et forfiltreringsanlæg vil forsyningen få mulighed for at producere gas også fra primær slam, der har meget større gaspotentiale, siger Mette Dam Jensen, der er innovationschef hos Krüger.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078