23948sdkhjf

Biomassefyret kraftvarmeværk indviet i Aarhus

Ministeren klippede mandag den røde snor, der er i dagens anledning var grøn.

Danmarks grønne omstilling tog et kæmpe skridt, da Aarhus Kommune mandag indviede Biomassefyret Kraftvarmeværk A/S i Lisbjerg ved Aarhus.

Biomassefyret Kraftvarmeværk fyrer med halm og udgør et væsentligt led i den grønne omstilling, der skal gøre Aarhus Kommune C02-neutral i 2030 og Danmark fri af fossile brændsler i 2050.

- Med det nye biomassefyrede kraftvarmeværk kan Aarhus nu forsyne sine varme- og elforbrugere med vedvarende energi. Det er et stort og flot skridt, der viser, hvordan især de store byer kan gå forrest med den grønne omstilling. Vi forventer, at denne gode udvikling fortsætter, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der deltog i værkets åbning.

Selvforsynende med el og varme
Anlægget har kostet 1,3 milliarder kroner at opføre og bidrager sammen med omstilling af Studstrupværket til, at Aarhus Kommune nu er selvforsynende med grøn fjernvarme og grøn el.

Kommunen har med omstillingen af Studstrupværket fra kul til træpiller alene lettet klimaet for 320.000 ton CO2 hvert år.

- Med omstillingen fra sort til grøn energi går Aarhus forrest med den grønne omstilling i fjernvarmen, der er i en rivende udvikling. Prisen på fjernvarmen er i gennemsnit reduceret 11 procent de seneste tre år, mens andelen af vedvarende energi er steget fra 47 procent til mere end 51 procent trods stigende brændselspriser, siger Kim Mortensen.

Klipper den røde snor
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, klippede den røde snor, som i dagens anledning var grøn, til anlægget.

- Indvielsen er en mærkedag for Aarhus’ stærke position på den grønne front, hvor Danmarks næststørste by markerer sig med den hidtil største danske omlægning til grøn energi. Med den grønne energi fra Studstrupværket og det nye biomassefyrede kraftvarmeværk har vi nu tilstrækkeligt med grøn el og varme til at dække aarhusianernes forbrug, siger Kristian Würtz.

Biomassefyret Kraftvarmeværk havde første spadestik i november 2014, og kraftvarmeproduktionen begyndte tidligere i år.

Fakta om Biomassefyret Kraftvarmeværk

  • Indfyret effekt: 110 MW
  • Røggaskondensering giver virkningsgrad over 103 procent
  • Elproduktion: 37 MW
  • Varmeproduktion: 77 MW
  • Brændsel: 230.000 ton per år
  • Brændsel: 66 lastbiler med halm i døgnet
  • Kan fyre med op til 48 halmballer i timen
  • Kan fyre op til 50 procent flis som supplement
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078