23948sdkhjf

Fuld fart på flexafregning fra december

Til december er de første elhandlere klar til at tilbyde timeafregning af elforbrug for de første private elkunder.

- Næsten alle netselskaber har nu indsendt en plan for indfasning af flexafregning til Energinet. Derned er nedtællingen til udgangen af 2020, hvor indfasningen er færdig for samtlige 3,3 mio. husstande, for alvor sat i gang, siger konsulent Henrik Hornum fra Dansk Energi.

Den første betingelse for flexafregning er, at kunderne har fjernaflæste elmålere, og at de er tilpasset flexafregning. De fleste elnetselskaber har installeret den slags målere, og alle de øvrige er i gang med udrulningen. Med de nye målere kan forbruget aflæses hver time.

Den næste betingelse er, at dataudvekslingen af de mange nu timeopdelte data sættes op, så elhandlerne via Energinets DataHub får tilsendt disse data med henblik på afregning af forbrug.

Det skriver Dansk Energi på sin hjemmeside.

Radius Elnet lægger hårdt ud

Med flexafregning vil kunder blive afregnet for det reelle forbrug i stedet for at blive faktureret på baggrund af et forventet forbrug fra skabelonmålere – med efterfølgende justering i forhold til det reelle årsforbrug. Flexafregning giver også elhandlerne mulighed for at tilbyde deres kunder produkter, der belønner flytning af elforbrug fra tidspunkter med høj belastning af elnettet til mere rolige perioder med lavere priser.

Mange af de første mulige flexkunder har Radius Elnet, der er i gang med at installere cirka én million elmålere i Nordsjælland og Hovedstadsområdet, som netselskab. De første 25.000 kunder overføres pr. 1. december, og herefter går det stærkt:

- For os er det vigtigt, at vores kunder hurtigst muligt kan drage nytte af deres nye fjernaflæste målere. Vi har derfor lavet en ambitiøs plan for flexafregning, hvor cirka 100.000 kunder er omfattet, når nytåret er skudt ind. Ved påsketid er tallet oppe på omkring 250.000, siger direktør Jens Fossar Madsen fra Radius Elnet.

NRGi Net starter med pilotfase

Nogle af de andre kunder, der snart kan blive timeafregnet bor i Østjylland, hvor NRGi Net driver elnettet. NRGi Net lægger ud med i en pilotfase af åbne for flexafregning hos 500 af sine 230.000 netkunder. Målerne er installeret, så NRGi skal ikke besøge kunder for at komme i gang.

- Hos NRGi Net glæder vi os til endelig at kunne give kunderne mulighed for at blive belønnet for at fordele deres elforbrug på en hensigtsmæssig måde. De fjernaflæste målere installerede vi fra 2010-2013, og siden har vi selv haft stor gevinst af de mange data, der hjemtages fra dem bl.a. i forbindelse med optimering af forsyningsnettet. Nu er det kundernes tur, siger afdelingschef Michael Lehmann Eriksen fra NRGi Net.

Om alt går vel, har 25.000 af NRGi Nets kunder mulighed for flexafregning pr. 1. marts 2018 og herefter følger mindst 25.000 mere hver anden måned indtil alle er med på flexafregning.

Flexafregning er et vigtigt element i fremtidens intelligente energisystem. I Danmark og mange andre lande bliver der stadig mere fluktuerende elektricitet fra vindmøller og solceller. Derfor bliver der også stadig større behov for, at kunderne bliver fleksible og for eksempel flytter en del af forbruget fra ’kogespidsen’ ved 18-tiden til andre tidspunkter med mindre belastning af elnettet, eller hvis der er begrænset produktion fra vindmøller og solceller.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094