23948sdkhjf

Ørsted sælger kæmpe havmøllepark og opjusterer

50 procent af verdens største havmøllepark ejes nu af PKA og PFA.

Ørsted (tidligere Dong Energy) har underskrevet en aftale om at sælge 50 procent af sit 659 MW store britiske havvindmølleprojekt Walney Extension til et konsortium bestående af de to pensionsselskaber PKA og PFA, som hver får en ejerandel på 25 procent af projektet.

- Vi er glade for at byde de to danske pensionsselskaber velkommen som medejere af Walney Extension. Vi har allerede et stærkt partnerskab med PKA om tre andre havvindmølleparker, og vi ser frem til at opbygge et lige så langvarigt partnerskab med PFA om det, der bliver verdens største havvindmøllepark, når den står færdig. Begge partnere har stort fokus på omstillingen til grøn energi, og jeg er glad for, at vores havvindsaktiver fortsætter med at være attraktive for institutionelle investorer, siger Henrik Poulsen, administrerende direktør i Ørsted.

Walney Extension, som er under opførelse, bliver verdens største havvindmøllepark, når den sættes i drift i anden halvdel af 2018.

Den samlede salgspris, der består af købet af en ejerandel på 50 procent og en forpligtelse til at finansiere 50 procent af betalingerne i henhold til EPC-kontrakten for hele havvindmølleparken herunder transmissionsaktiverne, beløber sig til ca 2,0 mia. britiske pund, der betales i løbet af 2017 og 2018. 

Opjustering
Efter frasalget af 50 procent af Walney Extension opjusterer Ørsted forventningerne til Ebitda for 2017 fra 17-19 mia. kr. til 19-21 mia. kr.

Selv om det var forventet, at der ville blive foretaget farm-down i 2017, har transaktionen resulteret i, at en højere andel af Ebitda-avancen fra Walney Extension er blevet realiseret i 2017.

Avancen på aktiekøbsaftalen forventes at blive indregnet i fjerde kvartal 2017 og at udgøre mere end 75 procent af det samlede forventede Ebitda-bidrag fra transaktionen.

Den resterende del vil blive indregnet som Ebitda fra entreprisekontrakter, hvoraf Ørsted forventer omkring 25 procent i 2017 og resten i 2018.

Virksomhedens bruttoinvesteringer forventes fortsat inden for det tidligere udmeldte interval på 18-20 mia. kr.

Transaktionen er betinget af relevante konkurrencemyndigheders godkendelse og forventes afsluttet i fjerde kvartal 2017.

Fakta om Walney Extension Offshore Wind Farm

  • Ørsted (tidligere kendt som Dong Energy) har en ejerandel på 50 pct., mens PFA og PKA hver har en ejerandel på 25 pct.
  • Ligger i det Irske Hav, ca. 19 km fra Walney Island i Cumbria i det nordvestlige England og dækker et areal på 145 km2
  • Har en samlet kapacitet på 659 MW og kan dermed forsyne mere end en halv million britiske hjem med strøm
  • Vindmølleparken kommer til at bestå af 87 havvindmøller. MHI Vestas Offshore Wind opfører 40 vindmøller af typen V164-8,0 MW, mens Siemens Gamesa opfører 47 vindmøller af typen SWT-7.0 MW-154 turbines.
  • Walney Extension vil, når den er fuldt idriftsat overhale London Array og indtage pladsen som verdens største havmøllepark i drift.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11