23948sdkhjf

En ovn til 77 millioner kroner

Aalborg Portland kan nu reducere mængden af fossile brændsler til fordel for blandt andet kød- og benmel og spildevandsslam.

I starten af 2017 lukkede Aalborg Portland midlertidigt ned for den største produktionslinje til grå cement, der går under navnet Ovn 87.

Herefter startede en omfattende ombygning af ovnen med det formål at sikre en mere miljøvenlig cementproduktion på fabrikken i Aalborg.

Om Aalborg Portland

Aalborg Portland A/S er Danmarks eneste cementproducent og råder over en af Nordeuropas største cementfabrikker beliggende i Aalborg samt siloanlæg i havne over hele landet.

Fabrikken i Aalborg producerer årligt to millioner tons fordelt på grå og hvid cement, som afsættes i Danmark, det øvrige Nordeuropa samt USA. Virksomheden beskæftiger godt 335 medarbejdere i Danmark.

Aalborg Portland A/S er en del af Aalborg Portland Holding Koncernen med 2.900 medarbejdere og en omsætning på 6,9 mia. kroner (2016). Aalborg Portland Holding har siden 2004 været ejet af Cementir Gruppen, en børsnoteret leverandør af cement og beton med hovedkontor i Rom.

Investeringen på 77 mio. kroner skal være med til at realisere Aalborg Portlands ambition om, at 60 procent af energiforbruget i produktionen af grå cement i fremtiden skal udgøres af alternative brændsler.

Mere effektivt og bedre for miljøet
- Ombygningen omfatter et forbedret design af Ovn 87s kalcinatorer, der benyttes til at fjerne den bundne CO2 fra råmaterialerne. Det nye design giver blandt andet mulighed for at erstatte flere fossile brændsler med de alternative og samtidig skabe en mere stabil og miljøvenlig ovndrift, fortæller produktionschef Søren Konstmann Lausen i en pressemeddelelse.

De alternative brændselsmaterialer omfatter blandt andet affald og restprodukter fra industrien, kød- og benmel samt tørret spildevandsslam fra Aalborg Kommune.

I 2016 anvendte Aalborg Portland 150.000 tons alternative brændsler i cementproduktionen, hvilket var en stigning på 18 procent i forhold til 2015. Med den seneste investering får fabrikken nu mulighed for at øge anvendelsen af alternative brændsler yderligere. Det medfører både en mere miljøvenlig cementproduktion og en højere produktionskapacitet.

Østrigsk ekspertbistand
Det nye design blev udviklet af det østrigske firma A TEC Group, der via CFD-simuleringer – en computermodellering af flowet i ovnen – analyserede forbedringsmuligheder i forhold til det eksisterende design, hvorefter de præsenterede deres bud på en løsning.

Det bud godkendte Aalborg Portland i sensommeren 2016, og derefter var nedtællingen til forårets opgradering og dermed et midlertidigt, men nødvendigt, produktionsstop igangsat. Den teknisk krævende ombygning af Ovn 87 betød endvidere, at cementproduktionen måtte sættes i bero over længere tid end ved normale forbedringer.

- Vi begyndte derfor at øge produktionen for at fylde op på lageret, så vi ville være i stand til at imødegå efterspørgslen selv i den periode, hvor arbejdet på Ovn 87 ville finde sted, siger Søren Konstmann Lausen.

Aalborg Portland har i perioden 2012-2016 investeret 230 mio. kroner i projekter med klima- og miljøteknologiske forbedringer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079