23948sdkhjf

Millioner til flydende havmølle-fundamenter og brinttankstationer

EUDP har netop uddelt 183 millioner til fremtidens energiteknologier.

Flydende havvindmøller. Brinttankstationer til fremtidens brintbiler.

Fakta om EUDP

  • Tidligere evalueringer af EUDP-støttede projekter har vist, at programmet er med til at øge eksporten af dansk energiteknologi og til at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark. 
  • Projektejerne bidrager selv med 145 mio. kr. til projekterne
  • Der var søgt støtte for 579 mio. kr. i denne ansøgningsrunde.
  • Der blev givet støtte for 183 millioner kroner.

Det er nogle af de projekter, som Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har ydet støtte til i forbindelse med ansøgningsrunden i 2017.

Fælles for de støttede projekter er, at de bidrager til at gøre vores energiforsyning og -anvendelse billigere, mere effektiv og mere klimavenlig.

Projekterne bidrager selv med investeringer på 145 mio. kr. og kickstartes i løbet af de kommende måneder. Hovedparten forventes afsluttet i løbet af tre til fire år.

- Det har været endnu en spændende runde, og jeg er meget tilfreds med, at EUDP også i år kan støtte en række innovative virksomheder, som kan fastholde Danmarks position som et energiteknologisk pionerland, siger EUDP-bestyrelsens formand Thea Larsen.

Fundamenter til flydende havvindmøller
En af dette års modtagere af EUDP-millioner er Henrik Stiesdal, der med projektet TetraSpar vil sænke omkostningerne ved implementering af flydende fundamenter til havvind i stor skala.

- TetraSpar er udviklet for at gøre det muligt at installere off-shore møller på vanddybder større end 50 meter til konkurrencedygtige priser. Vi håber, at konceptet bliver en game-changer på off-shore vindkraft og støtten fra EUDP er altafgørende vigtig, siger Henrik Stiesdal.

I TetraSpar konceptet er der lagt vægt på, at de enkelte elementer, flydere, køl og strukturdele er industrialisérbare, og vil kunne masseproduceres i vindmølleindustriens normale forsyningskæde i Danmark. Fundamentet og vindmøllen forventes at kunne installeres i enhver havn af rimelig størrelse under anvendelse af en almindelig mobilkran.

Optimering af TetraSpar konceptet, som er kernemålet i det EUDP-støttede projekt, vil resultere i et betydeligt dyk i omkostninger for flydende offshore vindkraft.

For tre måneder siden testede Henrik Stiesdal og DTU Vindenergi konceptet i DHIs offshore-test-bassin. Se hvordan det gik for sig i videoen i bunden af artiklen.

Tankstationer til brintbiler
EUDP har også valgt at støtte udviklingen af en ny generation af brinttankstationer, som vil kunne afsættes til markeder i både EU og USA.

Brinten kan produceres ud fra vind- eller solenergi, og i projektet skal tankningskapaciteten fordobles og omkostningerne halveres.

Det er NEL Hydrogen i Herning, der har modtaget støtte til videreudviklingen af sine brintstationer.

- Med dette tilskud fra EUDP kan vi holde momentum i udviklingen og kommercialiseringen af vores teknologi, som er en afgørende brik i den globale grønne omstilling af transportsektoren. Og så skaber vi nye danske arbejdspladser og eksport, siger Jacob Krogsgaard, Senior Vice President, Nel Hydrogen A/S

Ny mulighed for støtte i 2018
I 2017 har EUDP givet tilsagn om 153 mio. kr. i tilskud til udvikling af nye energiteknologiske løsninger. I alt er 30 projekter støttet. Herudover har EUDP støttet 25 projekter vedrørende internationalt samarbejde med 30 mio. kr.

Formålet med disse projekter er at hjemtage energiteknologisk viden til Danmark. 

EUDP planlægger i 2018 to ansøgningsrunder. Den første ansøgningsrunde forventes indkaldt straks i begyndelsen af det nye år.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094