23948sdkhjf

Mindre statsstøtte giver knappe tider i vindmøllebranchen

Vindenergi er nu langt mere konkurrencedygtigt end tidligere og stater verden over holder igen med støtten.

Mens miljø, politikere og borgere verden over kan glæde sig over, at vindenergi er blevet enormt konkurrencedygtigt, er der mindre at glæde sig over for dem, der laver vindmøllerne.

Stater giver mindre støtte til energiformen, og nye projekter bliver opført under hård konkurrence. Det har fået dem, der opfører vindmølleparker til at presse producenterne på prisen.

- Der er færre støttekroner, og nye projekter bliver udbudt via store auktioner. Så man skal byde ind med den absolut billigste pris for overhovedet at få lov til at opføre en vindmøllepark.

- Det pres sender de videre til dem, der producerer vindmøllerne. Det er bare den vej, industrien går, siger aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen.

Presset fik fredag den store vindmølleproducent Siemens Gamesa til at nedjustere sine forventninger til regnskabsåret 2016/2017.

Indtil videre er danske Vestas, verdens største producent af vindmøller, gået ram forbi, når det kommer til prispresset.

- Med pres på kunderne er der to veje. Enten skal man være billigere, eller også skal man være bedre.

- Vestas har industriens bedste vindmøller, så de kan vinde projekterne, fordi deres møller er mere effektive for kunden, siger Jacob Pedersen.

Det sagt, så er det en ny verden for vindmølleproducenterne, at deres kunder ikke længere får garanteret priser på strøm, og at de får lukrative skatteordninger og støtte til at opføre projekter.

Siemens Gamesa skrev fredag, at man nu venter en driftsmargin - andelen af salget, der bliver til driftsresultat - på 7 procent. Vestas lå i andet kvartal på 12,6 procent.

- Siemens Gamesa har tidligere været ude at sige, at dette her nu er en industri, hvor man ikke skal forvente overskudsgrader over 10 procent.

- Det er også muligt, at det skal gælde for industrien som et hele. Det betyder selvfølgelig ikke, at de bedste ikke kan ligge højere.

- Men der er ingen tvivl om, at når man kigger på industrien, så er indtjeningen under pres. Og det er kun de stærkeste, der formår at gå uden om det pres, siger Jacob Pedersen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156