23948sdkhjf

400.000 danskeres drikkevand kontrolleres ikke

Nye regler betyder, at mindre drikkevandsboringer ikke skal kontrolleres af myndighederne. Det bekymrer.

Den 27. oktober træder nye regler i kraft, der betyder, at mindre drikkevandsboringer ikke skal kontrolleres af myndighederne. I stedet kan borgere selv teste. Men det kommer de højst sandsynligt ikke til, siger flere eksperter til fagbladet Ingeniøren.

Ifølge Ingeniøren betyder en ny drikkevandsbekendtgørelse, at boringer, der giver mindre end 10.000 liter vand i døgnet, er fritaget for kontrol.

- Man prisgiver de her mennesker. I realiteten betyder det, at en meget stor part af personer ikke længere behøver at analysere deres drikkevand.

- Og kommunens eneste ansvar er, at den hvert femte år skal lave en vejledning i, at borgerne med fordel kan foretage en sådan analyse, siger Walter Brüsch, geolog ved Danmarks Naturfredningsforening, til Ingeniøren.

Omkring 400.000 mennesker får vand fra sådanne mindre boringer, og tidligere kontroller har vist, at det ofte er i de mindre anlæg, der er problemer med kvaliteten af drikkevandet.

Samtidig er det ikke synderligt attraktivt for ejerne af de små boringer at teste kvaliteten af deres vand selv. 

Hvis der bliver testet og fundet for højt indhold af skadelige stoffer, kan det nemlig ende med et myndighedskrav om at tilslutte sig den kommunale vandforsyning for egen regning.

Professor emeritus ved DTU Miljø Erik Arvin siger til Ingeniøren:

- Det her drejer sig ikke udelukkende om de personer, som ejer de små vandværker. De får også personer på besøg, som potentielt kan lide skade af kontamineret vand. I sidste ende kan vi risikere at skade den tillid til drikkevandet, som indtil nu har hersket i Danmark.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.235