23948sdkhjf

Droner finder eventuelle lækager under Amager

Til Rom og tilbage. Så langt kan de 2.888 kilometer fjernvarmerør under hele København næsten nå.

Det er mange kilometer rør at holde øje med – også hvis der går hul et sted. Derfor har Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, fløjet med droner over de forskellige bydele i København og senest over villakvartererne på Amager.

Når Hofor lægger nye fjernvarmerør er de udstyret med alarmtråde, som er en nyere teknologi, der kan registrere eventuelle lækager, men da flere af rørene under Amager er af ældre dato, findes denne mulighed ikke i disse rør.

Det var derfor Hofors klare håb, at man med dronerne hurtigt kunne få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder.

Det skriver Hofor på sin hjemmeside.

200.000 billeder
Dronerne fra Drone Systems er udstyret med et varmesøgende kamera og efter at have taget ca. 200.000 termiske billeder over Amager har Hofor kunnet stykke et kort sammen, der viser, hvor der er unormalt høje temperaturer i undergrunden og dermed risiko for et varme- og vandtab fra fjernvarmerørene.

- Dronerne har lokaliseret flere steder. De er opdelt i kategorier a, b og c i forhold til, hvor stor sandsynlighed der er for, at de er utætheder i rørene. Vi begynder selvfølgeligt at kigge nærmere på dem, der er markeret med kategorien a. I de områder på Amager, hvor vi har fløjet, drejer det sig om ca. 20 steder. Hvis vi tager kategori b med, så er det ca. 100 steder vi skal kigge på, siger  sektionsleder i Hofor Bo Jensen Møller.

Det kan være lækager, man nok ellers ikke ville have fundet eller i hvert fald ville have været længere om at opdage, da mange af rørene i villakvartererne løber i folks haver, hvor det er næsten umuligt at måle med håndholdte varmefølsomme kameraer.

- Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet, siger Bo Jensen Møller.

Flere lækager
Der er en række forhold, der skal være i orden for at få brugbare resultater, når man termograferer med droner.

Det skal være koldt og mørkt, der må ikke være for meget vind, og asfalten må ikke være våd.

Så når nu vejret bliver koldere, så er det også Hofors klare håb at kunne bruge de varmesøgende droner til at finde lækager i flere områder på Amager, blandt andet også områder med etagebyggeri.

Fakta

På Amager var der følgende resultater:

  • 129 kilometer har dronerne i alt fløjet over bydelen.
  • 200.000 termiske billeder indsamlet.
  • 21 steder, der skal kigges nærmere på og med stor sandsynlighed er lækager.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079