23948sdkhjf

Da nærvarmen kom til Egebjerg

Kører man af hovedvej 21 mod Herrestrup og Atterup i det nordlige Sjælland, så kommer man på et tidspunkt til den lille by Egebjerg, som ligger seks kilometer øst for Vig.

Her leverer individuelle varmeløsninger som oliefyr, luft-til-vand- og luft-til-luft-varmepumper, træpillefyr og jordvarme i kombination med solceller og solfangere varmen til de 150 husstande inklusive skole og forsamlingshus.

Et kollektivt fjernvarmenet i større skala er der ikke noget, men bestyrelsen i Egebjerg Nærvarme A.m.b.a. arbejder i hærdigt på at etablere et lille decentralt varmenet med tilhørende biomassekedel.

1.400 MWh nærvarme
Egebjerg Nærvarme bygges op omkring en kedel, der kan brænde både træpiller og flis. Der projekteres i øjeblikket med et 1.900 meter ledningsnet og et varmesalg på 1.400 MWh fordelt på de 66 forbrugere, der indtil videre har nikket ja til ordningen.

- Der er 150 huse i Egebjerg By, men husene ligger ikke så tæt, som de typisk gør i større byer, og derfor bliver der heller ikke trukket rør ud til alle hus i første omgang, fortæller Morten Hylleberg.

Projektets første faser er ikke endeligt definerede før tilmeldingsfristen på særligt favorable vilkår udløber den 15. oktober.

Tilmelder man sig inden den dag koster tilslutningsgebyret 1.250 kroner – gør man det efter bliver prisen 37.500 kr. Et beløb, der afhænger af stikledningens længde og som afspejler de faktiske omkostninger ved installationen 

Skalerbart projekt
Der er indtil videre hverken truffet beslutning om kedelstørrelse og -type, back-up eller akkumuleringstank, men ikke desto mindre har Egebjerg Nærvarme allerede tænkt lidt frem i tiden.

Selvom det ikke er alle i Egebjerg, der kan og vil kobles på nettet nu, så holdes den mulighed nemlig åben.

- Vi regner med at projektet er skalerbart, men det må bero på beregning af ledningens længde og mængden af varme, der kan afsættes. Hen ad vejen vil ny teknologi sikkert også give bedre mulighed for at få flere med, også selvom afstanden mellem husene ikke i udgangspunktet er planlagt efter fjernvarme. Vores målsætning er, at alle indenfor byskiltene kan få tilbuddet indenfor en årrække, siger Morten Hylleberg.

En løsning, der omfatter hele byen, vil koste i omegnen af 17 millioner kroner, mens denne første etape ligger i lejet 10 mio. kr.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094