23948sdkhjf

Shell sysler med energilagring og brintproduktion i stor skala

Socialdemokratiet vil støtte storskala-projekt i Fredericia.

En større pulje penge fra VækstplanDK er endnu ikke blevet fordelt. Det drejer sig om cirka 300 mio. kr. Socialdemokratiet går nu til Skatteministeriet med to konkrete grønne energiprojekter, der skal investeres i, og som allerede kan søsættes fra begyndelsen af 2018: Et i Fredericia og et i Skive.

I Fredericia pønser man på at opføre et alkalisk elektrolyseanlæg. Anlægget bruger vand og grøn strøm til at producere brint, der fungerer som en effektiv og fleksibel energibærer, mens GreenLab Skive gennem puljen kunne få hjælp til at etablere et brintanlæg, der gennem metanisering skal bruges til at lagre el i naturgasnettet.

Nel kontakter Shell
Selvom forslaget fra Socialdemokratiet indtil videre kun er bogstaver på et stykke papir, så er der hos Shell Raffinaderiet i Fredericia noget om snakken.

- Raffinaderiet er blevet kontaktet af brint-virksomheden Nel Hydrogen omkring muligheden for et særdeles spændende projekt med etablering af en storskala brintfabrik i tilknytning til raffinaderiet. En brintfabrik, der vil skulle kunne udnytte grøn el og være et energilager, som kan balancere elsystemet, fortæller pressechef Torben Øllegaard Sørensen fra Shell Raffinaderiet i Fredericia til Energy Supply.

Han fortæller, at raffinaderiet nu vil kigge nærmere på mulighederne i projektet og sammen med Nel Hydrogen og andre interessenter finde frem til, om det er muligt at realisere.

 Vækst & arbejdspladser
Begge projekter, både det i Fredericia og det i Skive, vil sikre bedre udnyttelse af vedvarende energikilder som vind og biomasse. Samtidig skabes der grønne arbejdspladser lokalt både i opførelsesfasen, og når anlæggene er færdige, hvilket sikrer vækst i lokalområderne.

Derudover giver det god mening at opføre et elektrolyse-anlæg i Fredericia.

- Teknologien kan netop med placering hos raffinaderiet opnå mange synergier, da raffinaderiet eksempelvis bruger meget brint i produktionen, og da brint forventes at kunne få en stor rolle i den fremtidige transport. Men også det, at Fredericia er et knudepunkt for el-nettet og gasnettet samt har udbredt fjernvarme, gør ideen interessant, siger Torben Øllegaard Sørensen.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094