23948sdkhjf

Crestwing får halv million: Søsætter dog først til foråret

For ikke længe siden meldte udvikler af bølgeenergianlægget Crestwing, Ruth Bloom, ud, at hun var klar til at søsætte det 65 tonstunge halvskalaanlæg her i oktober.

Magasinet Offshore

Artiklen er en del magasinet Offshore, som netop er udgivet: Læs magasinet her. http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/151/

Du kan også læse andre artikler fra magasinet:


Hun manglede blot få midler og satte en crowdfunding-kampagne i gang.

Det lykkedes ikke Ruth Bloom at få fyret helt op under crowdfundingen. Heldigvis har en norsk hotelejer med tilknytning til Læsø postet penge i projektet - helt nøjagtigt 500.000 kr. - hvilket betyder, at Ruth Bloom nu kan gøre anker-koblingen og elsystemet færdigt. Så mangler bare forankring under vand og søsætning. 

- Jeg sagde at jeg ville søsætte til oktober, men jeg er kommet dertil, at jeg synes det er okay, at der først arbejdes videre med det til foråret, siger Ruth Bloom.

Hun overtog sidste år udviklingen efter ophavsmanden til Crestwing, og hendes ægtemand, Henning Pilgaard gik bort. Ruth Bloom samlede op, der, hvor Henning slap. 

- Jeg havde besluttet mig for at arbejde videre med projektet, inden jeg kom herop (Sæby, red.) Men da jeg genså den, med pontoner, der var vendt rigtigt og man kunne se dens imponerende konturer, så gav den mig en mental hilsen, som sagde den god arbejdslyst, fortæller hun 

Selv er hun kleinsmed af uddannelse og har været inde over samtlige tegninger og al udvikling. Alligevel har året været hårdt.

- Både dem der byggede anlægget og dem, der byggede power-take-off’en gik konkurs, og så har jeg måtte hente lidt penge fra udlægningsbudgettet for at få styringen færdig, siger hun.

Men nu har hun altså fået til styring og ankerkoblingen, så mangler blot 800.000 kr., som skal gå til forankring under vand og selvfølgelig udlægningen.

Der hamres og bankes stadig
Crestwing bygges på Sæby Havn og selvom Ruth Bloom har besluttet ikke at søsætte i år, så hamres og bankes der, så det runger i den store hal.

Der arbejdes på de tre hængsler, der skal hægte forenden og bagenden sammen. PTO’en er på plads, men mangler bare at blive koblet på.

Og der, hvor forankringen skal være, er der et stort hul i bunden af skroget, men det er ikke fordi, at Ruth Bloom ikke ved, hvordan forankringen skal laves.

- Drejekransen er lige ankommet, og det hele er klar, men jeg vil have testet, hvor meget belastning, der er på de tre liner, der udgør forankringen, fortæller Ruth Bloom.

Med forankring og styring på plads er den 30 meter lange, 7,5 meter brede og 2,5 meter høje skriggule konstruktion klar til bølgerne.

Meget mere end bølgeenergi
Den udgave Ruth Bloom i øjeblikket arbejder på er 1:2 udgaven af bølgeenergianlægget, men i fuldskala vil anlægget være andet og mere end et el-producerende bølgeenergianlæg.

- Et fuldskala anlæg i Nordsøen vil være omkring 60 m langt og 20 m bredt og 3,5m højt. Og i andre farvande endnu større, så der er masser af plads. Den kan for eksempel ligge ved vindmøllerne og både producere strøm og samtidig fungere som lagringskapacitet. Den kan også dækkes med solceller og her er det beregnet, at den vil kunne producere omkring 60.000 kWh om året, fortæller Ruth Bloom.

Før sin død arbejdede Henning Pilgaard også med at anvende anlægget som kystsikring, til brintproduktion og vandrensning - alle projekter som Ruth Bloom nu arbejder videre med – når der ikke lige kæmpes en brav kamp for at få hentet den sidste finansiering hjem.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125