23948sdkhjf

Elselskabernes sats på fibernet koster forbrugerne milliarder

Selskaberne vil de kommende år grave endnu mere fibernet ned i landområderne, hvor investeringen ofte bliver endnu dyrere pr. kunde.

Selv om storsatsningen på fibernet allerede har tømt over 6 mia. kr. ud af elselskabernes pengekasse, skruer selskaberne op for milliardinvesteringen.

Det skriver Finans.

Netop nu er elselskaberne i gang med eller planlægger at lægge nye fiberkabler i jorden for mellem 700 og 800 mio. kr. Men den strategi kan grave et endnu større hul i selskabernes pengekasse, advarer teleeksperter.

- Hvis elselskaberne vil ud til 19 af 20 husstande, som de siger, står de foran meget store investeringer, som vil være en større underskudsforretning i mange år, fordi husstandene ligger så spredt, siger teleekspert John Strand til Finans.

Indtil videre har elselskabernes samlede fiberinvestering på ca. 18 mia. kr. trukket over 400.000 bredbåndskunder fra teleselskaberne. En investering på ca. 45.000 kr. for hver kunde – og dertil kommer driftsomkostningerne.

Telegiganten TDC ejer kun fiberkablerne i Region Hovedstaden og på nogle pletter rundt på landkortet. Modsat elselskaberne har TDC kun gravet fiberkabler ned få steder uden for de største byer. Og det er med god grund, understreger TDC’s finansdirektør Stig Pastwa over for Finans:

- Når vi skal etablere fiber, skal vi kunne se en rentabel forrentning inden for en overskuelig årrække.

I 2016 indkasserede de fleste elselskaber et tocifret millionunderskud på fibernettet. I Fibia, som er ejet af det sjællandske el-selskab Seas-Nve og østjyske Nrgi, lød underskuddet på over 108 mio. kr.

Fibia og ejerne Seas-nve har ikke ønsket at stille op til et interview, men Fibias adm. direktør, Casper Holst-Christensen, svarer via mail til Finans:

- Efterspørgslen efter fibernet er nu så stor, at vores største udfordring er det modsatte – kunderne står lige nu på venteliste.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109