23948sdkhjf

Doggerbanke - en månelanding eller et vildskud?

Tidligere på året lancerede Energinet sammen med energiselskabet TenneT i Holland og Tyskland noget, der ligner energisektorens månelanding.

Magasinet Offshore

Artiklen er en del magasinet Offshore, som netop er udgivet: Læs magasinet her.

Du kan også læse andre artikler fra magasinet:

En seks kvadratkilometer kunstig ø med landingsbane, havn og tusindvis af vindmøller placeret på Dogger Banke midt i Nordsøen.

- Det er en vision. Et godt gammeldags forskningsprojekt. Lige nu kigger vi ind i projektet og undersøger, om det kan holde vand, siger projektejer hos Energinet, Hanne Storm Edlefsen her et halvt år inde i projektperioden.

Formålet med energi-øen er dels at skabe et knudepunkt i fremtidens elforsyning, hvor strømmen fra flere landes havmølleparker kan samles og sendes på kryds og tværs af landene i Nordsøregionen, dels at bringe prisen på havvind ned.

Flyv ikke højere
Energinet har nedsat en projektgruppe, der i øjeblikket er ved at undersøge projektets samfundsøkonomiske nytteværdi.

- Vi er ved at lave en række markedssimuleringer af konsekvenserne ved at bygge en ø. Vi har lagt en ø ind i de modeller, vi normalvis bruger. Modellen har taget vel imod øen og arbejder med den, fortæller Hanne Storm Edlefsen.

Her er det ikke så meget de store besparelser i anlægssummen og på havvind, man er ude efter.

- Men markedsanalyserne kan vise, hvor vi skal gøre nogle greb. Hvad vi skal skrue på for at få ideen til at bære, forklarer hun og peger på, at en af tingene kunne være at få englænderne med og dermed flere forskellige prisområder og forbrugere.

Prisen ned
Men for at der er økonomi i projektet, og det kan holde vand – om man vil - så skal prisen på havvind i projektet ned – kort og godt.

På Aalborg Universitet ser professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen med interesse til fra sidelinjen.

- Det er godt at få undersøgt om det kan lade sig gøre. Om der er økonomi i det – og om det giver mening i forhold til de andre muligheder, der er, siger han og tilføjer:

- Den billigste form for vind er landvind, dernæst kystnære vindmøller. Det er de priser, Doggerbanke-projektet er oppe imod. Et projekt som det her afhænger helt at prisen. Man skal finde ud af, hvad de marginale omkostninger er ved at sætte kystnære havmøller op, offshore, midt ude i ingenting, siger Brian Vad Mathiesen.

Den kunstige ø kan meget vel tænkes at være løsningen på at få prisen på havvind ned.

Når afstanden til land – i det her tilfælde den kunstige ø – er kort bliver det muligt at bruge vekselstrømsteknologi, den teknologi man normalvis bruger ved kystnære havmølleparker, og det kan nedbringe omkostningerne til de dyre jævnstrømskonvertere og lange kabler, som ellers ville være nødvendige, når fremtidens parker skal bygges længere og længere ude til havs.

- Doggerbanke er et lavtvandsområde, hvor der er god mulighed for at etablere en kunstig ø. Nu skal vi se på, om det kan lade sig gøre at finde god samfundsøkonomi i projektet som helhed, siger Hanne Storm Edlefsen.

VE-overload
Men bliver Doggerbanke så energisektorens månelanding eller ender projektet som en parentes i fortællingen om den grønne omstilling?

Det kan ingen endnu svare på, men for Brian Vad Mathiesen er der en del advarsellamper, der blinker, når man kigger helt overordnet på projektet.

- Der bliver udbygget med vedvarende energi i hele Nordsøregionen, også ved kysterne, og der er et stort sammenfald i, hvornår vinden blæser. Så inden man begiver sig ud i sådan et projekt, så skal man gøre sig klart, at det kan skabe kapacitetsproblemer, siger Brian Vad Mathiesen.

Han fortæller, at netop landene omkring Nordsøen i disse år udbygger voldsomt med både sol og vind, og at man i Danmark derfor kan ende med energi-overload.

- Der er grænser for meget, det giver mening at have i det danske system. Hvis det skal give mening, så skal det transporteres ned til de store forbrugscentre i Europa, siger han og tilføjer:

- Man skal passe på, at man ikke bliver så forhippet på, at det er det her, man vil have, at man ikke analyserer tingene ordentligt.

En ø eller ikke en ø
Visionen er 70-100 GW vindmøller og måske flere kunstige øer på Dogger Banke.

- Jeg ved ikke, om vi kommer til at bygge en ø eller flere øer, men vi kommer til at lære rigtig meget af projektet, også selvom det ikke bliver til noget, siger Hanne Storm Edlefsen.

Men skulle det vise sig, at det er en god ide at lave en kunstig energiø på Doggerbanke, vil strømmen nok tidligst begynde at flyde 2030-2035.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078