23948sdkhjf

Ny rapport: Danmark bør satse på fjernkøling

Der et enormt potentiale for at installere billig og klimavenlig fjernkøling i stedet for aircondition både herhjemme og i udlandet.Men hvis danske virksomheder skal have del i markedet, er det nødvendigt med et stærkt hjemmemarked inden for fjernkøling,

Læs Hofors fjernkølingschefs reaktion på rapporten her:
Pas på med hovedløs udrulning af fjernkøling

Vi har basis-løsningerne
Teknisk er fjernkøling stort set det samme som fjernvarme, som vi har mange års erfaring med i Danmark. Det drejer sig om vand, der cirkulerer i et ledningsnet til kunder i et byområde. Det fremgår af en ny rapport, udarbejdet af Rambøll for DI, Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien.

Rambøll peger på, at der mange steder i Danmark er en stribe bygninger med behov for køling inden for kort afstand.

- Vi har mulighed for at videreudvikle de tekniske løsninger inden for fjernkøling. Derfor er det nødvendigt med politisk opbakning, så vi kan skabe et hjemmemarked, hvor vi kan fremvise koncepter for planlægning og design af fjernkøling, og hvor industrien kan udvikle og optimere sine produkter, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Et stærkt stigende kølebehov
Kølebehovet i verden er stærkt stigende på grund af befolkningstilvæksten, urbaniseringen og den stigende velstand. Aircondition presser allerede i dag elsystemet i flere lande. I Indien har stigende industrialisering og velstand øget behovet for energi så markant, at der ofte er elafbrydelser i de varmeste timer. 

FN’s klimapanel, IPCC, anslår, at alene kølebehovet til beboelse vil stige fra 300 TWh i år 2000 til 4.000 TWh allerede i år 2050.

- Hvis fjernkøling for alvor skal have sit store gennembrud, så kræver det, at såvel bygningsejere som kommuner anerkender kølebehovet og gør det til en central del af sin planlægning. Sådan kan fjernvarmeselskaberne bidrage til at skabe endnu bedre komfort ude i stuerne og på kontorerne og samtidig sikre et stærkt dansk hjemmemarked, der kan understøtte industriens store eksportpotentiale, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Kæmpe eksportpotentiale
Fjernkøling spiller stærkt sammen med fjernvarme og vindenergi. Så uanset hvor i verden man vil udnytte den fluktuerende vindenergi, er det nødvendigt at indrette samfundet med et fleksibelt elforbrug. Det kan lade sig gøre, hvis man har fjernkøling og fjernvarme med tilhørende store lagre.

- Fjernkøling er et kæmpe eksportpotentiale. I disse år foretages der store investeringer i fjernkøling i Mellemøsten og Kina, og man forventer store investeringer i Europa og Indien også, siger Lars Hummelmose, direktør i Fjernvarmeindustrien.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078