23948sdkhjf

Klimaplan skal skabe vækst i Århus

En tæt dialog med borgere og virksomheder er en vigtig forudsætning for at udvikle intelligente energisystemer, siger klimachef i Århus Kommune, der skal være CO2-neutral i 2030
- Vi kommer ikke uden om at udvikle intelligente energisystemer, hvis vi vil gøre os uafhængige af fossile brændstoffer. Men information og koordination er lige så vigtige elementer som teknologi, det siger klimachef i Århus Kommune Jan Nielsen, der står i spidsen for et projekt, der skal gøre kommunen CO2-neutral i 2030. Efter planen skal varmeforsyningen – der udgør 60 procent af energiforbruget for de 300.000 indbyggere – dog være tæt på energineutral allerede i 2015.

- Den store udfordring omkring intelligente energisystemer ligger i at få alle elementer til at spille sammen. Men vi vil gerne være det bindeled, der får alle aktører i dialog fra vindmøllefabrikanter, energiselskaber, komponent- og softwareproducenter til den enkelte forbruger. Derfor har vi allieret os med COWI for at få klargjort, hvilke elementer der findes, og hvordan de kan tale sammen, fortæller Jan Nielsen, ifølge COWI.

De intelligente energisystemer skal bl.a. forbinde biomassefyrede kraftværker, vindmøller, energibesparelser, letbaner, elbiler og hustands-energiproducenter med hinanden.

Oplysningskampagne
Et af de større skridt mod klimaneutralitet er en kampagne i efteråret 2010, der henvender sig til kommunens 62.000 private husejere.

- Århus Kommune stiller gratis et it-værkstøj til rådighed, der kan give husejerne et digitalt billede af deres hus. På baggrund heraf får de en handlingsplan med forslag til, hvordan de kan energioptimere på en rentabel måde – både på kort og langt sigt. For at sikre at planerne kan realiseres, indgår vi i dialog med banker og håndværkere, så de efterfølgende er i stand til at servicere husejerne, sådan at et nyt tag ikke bare bliver magen til det gamle, men er energioptimeret med f.eks. solceller, oplyser Jan Nielsen.

Et andet vigtigt skridt er at etablere klimapartnerskaber.

- For at sætte skub i processen vil vi satse på at indgå i klimapartnerskaber med både virksomheder, energiselskaber og videninstitutioner. Allerede nu har vi en tæt dialog med seks af de største virksomheder i kommunen.

Klimavision som et vækst- og erhvervsprojekt
For Jan Nielsen er Århus' klimavision et vækst- og erhvervsprojekt:

- Der er en stor værdimæssig gevinst at hente for alle: Århus Kommune får skabt erhvervsvækst, kunderne får el-besparelser, virksomhederne får indtægter, videninstitutionerne får ny viden, og energiselskaberne får hjælp til at opfylde de lovmæssige krav om energibesparelser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094