23948sdkhjf

Eksterne investorer skal give Samsø Biogas vinger

Miljøgodkendelse, VVM og lokalplan sendes nu i høring.

Sidste år i december lykkedes det Samsø Biogas at finde en placering til biogasanlægget – og at få kommunen til at godkende placeringen.

Nu offentliggøres så VVM-redegørelse, lokalplan og udkast til miljøgodkendelse for et biogasanlæg på den valgte lokalitet. Det hele sendes i høring i perioden september og oktober, og anlægget kan måske godkendes endeligt inden den nye kommunalbestyrelse starter.

- Det er et meget vigtigt skridt mod at vi får realiseret biogasplanen på Samsø. Kommunalbestyrelsen bakker op om projektet. Vi ser det som en attraktiv business case for øen som sådan, der kan udvikle vort image som bæredygtig ø og skabe nye jobs, siger siger Borgmester Marcel Meijer.

Med en miljøgodkendelse på vej er mange usikkerheder nemlig ryddet af vejen for biogas-projektet, men man mangler stadig en af de væsentligste opgaver: at finde de 80 mio. kr., anlægget inklusive forflydning af gas til færgen, vil koste. 

Derfor er Samsø Biogas i øjeblikket i kontakt med mulige investorer, der kan hjælpe samsingene med at få flyvehøjde på projektet. 

Samsø Biogas håber på at kunne sælge gassen til færgen Isabella, som hele tiden har været drivkraften, men det er ikke så lige til.

- Det giver både nogle tekniske og måske især nogle økonomiske udfordringer, idet verdensmarkedsprisen på flydende naturgas er meget lav. Man kan ikke umiddelbart i dag sælge den grønne værdi videre til landtransportsektoren, der skal opfylde grønne iblandingskrav. Det kunne ellers forbedre økonomien i projektet. Vi håber, at den marine sektor kommer med i det nye EU direktiv for Vedvarende Energi, der forhandles om nu, siger Per Urban Olsen, der er formand i Samsø Biogas IVS.

Der er stiftet et iværksætterselskab af Samsø Grønt, Samsø Landboforening, Samsø Energi- og Miljøkontor, samt Samsø Kommune til at varetage den videre kommercielle udvikling af projektet.

Det forventes at anlægget vil være i drift med udgangen af 2018.

Fakta:

Anlægget skal behandle øens husdyrgødning, Syltefabrikkens procesvand og en række restprodukter fra landbruget og samfundet og integrere næringsstof-, kulstof- og vandkredsløbene på øen på en mere bæredygtig vis end før.

Der planlægges at opføre et besøgscenter for cirkulær økonomi i forbindelse med anlægget.

Miljøvurderingerne viser, at lokaliteten har tilstrækkelig kapacitet til anlæggets trafik, som forventes forøget med 3,1 %, og at lugtgener fra anlægget ved normal drift vil overholde alle vejledende grænseværdier hos naboer.

Anlægget vil fremstå tydeligt i landskabet fra Trolleborgvej, men pga. den lave beliggenhed, vil det ikke dominere landskabet på Sydøen (Figur 3).

Input ca. 120.000 tons biomasse.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129