23948sdkhjf

El-overfølsomme nordmænd slipper for intelligente elmålere

Ligesom danskernes skal nordmændenes gammeldags elmålere udskiftes med intelligente målere.

Cirka to millioner elmålere skal i de kommende år udskiftes.

I juni i år havde man allerede udskiftet 875.000 målere, men 944 nordmænd har fået fritagelse, da de mener, at lide under elektrohypersensivitet (EHS) eller i daglig tale eloverfølsomhed.

Fritagelsen sker til trods for, at EHS ikke anerkendes som diagnose i Norge, og at de nye målere udsender elektromagnetiske felter, der ligger på en tusindedel af grænseværdien og ifølge det norske Statens Strålevern ikke udgør nogen fare for helbredet.

Det skriver norske Teknisk Ukeblad.

Kræver to systemer
Umiddelbart er de 944 nordmænd ikke et problem i forbindelse med udskiftningen af elmålere. Men det betyder ikke, at der ikke er øgede omkostninger forbundet med, at ikke alle udskifter de gamle med nye intelligente.

Det kommer nemlig til at betyde, at elselskaberne skal opretholde to systemer.

- Netkunder som ikke automatisk sender forbrugsdata ind kræver et andet system til aflæsning, indsamling og fakturering, og det vil medføre øgede omkostninger for elselskabet, fortæller kommunikationsdirektør Truls E. A. Jemtland hos Haflunds Nett.

Han kan dog ikke sige noget om omkostningsniveauet endnu, da det helt afhænger af hvor mange, der får fritagelse fra at installere de nye målere.

Fritages med lægeerklæring
I Norge kan man bede om fritagelse fra udskiftningen af elmålere, hvis man har en medicinsk årsag til fritagelsen.

Den skal attesteres af en læge eller psykolog, men da EHS ikke er en anerkendt diagnose i Norge er en lægeattest ikke så enkel at skaffe.

Derfor kan lægen lave en attest, hvor af det fremgår, at deres patienter frygter helbredsmæssige konsekvenser ved at få en ny intelligent elmåler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078