23948sdkhjf

Vindmøllebyggere køber kritikerne ud for bagefter at rive deres huse ned

Flere steder må mennesker flytte for at give plads til grøn energi. Minister er positiv.

Efter voksende kritik af store, støjende og blinkende vindmøller har mange af de energiselskaber og projektmagere, der opstiller vindmøller, ændret strategi:

De opkøber ganske enkelt husene af de nærmeste naboer – eller laver en betinget købsaftale – og river i mange tilfælde husene ned. Det skriver Jyllands-Posten.

Det sker bl.a. i Nørrekær Enge ved Aalborg, hvor det svenske energiselskab Vattenfall har købt 13 ejendomme og lavet købsoptioner på 13 andre. Vattenfall har her planer om at bygge 40 nye, 150 meter høje vindmøller på land – ved siden af 13 eksisterende møller.

- Opkøbene er en god idé, hvis der er lokal opbakning til det, siger klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), der dog understreger, at det skal ske frivilligt.

Hos Landdistrikternes Fællesråd er formand Steffen Damsgaard ikke ubetinget begejstret over udsigten til, at man i udkantsområder er begyndt at fjerne boliger for at få plads til flere vindmøller – og på længere sigt måske også store solcelleparker, som bl.a. Vattenfall har planer om.

- Vi ønsker ikke, at landdistrikter skal være tomme områder uden mennesker, hvor der bare er plads til vindmøller og andre energianlæg. Men jeg vil heller ikke afvise, at der kan være steder, hvor det kan give mening at rive nogle huse ned for at give plads til vindmøller, siger Steffen Damsgaard til Jyllands-Posten.

Ifølge Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening, er det blevet almindeligt at købe ejendomme op, når der rejses nye vindmøller. Det gælder udover Vattenfall også så forskellige firmaer som hovedstadens energiselskab, Hofor, og projektudvikleren Wind Estate A/S.

Mikkel Amager, der bor tæt på de 13 møller i Nørrekær Enge og har udsigt til yderligere 40, er bekymret:

- Man fjerner dem, der bor tættest på og lukker derved munden på dem. Men så store møller hører ikke til her.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156