23948sdkhjf

87 gange har vandværker sendt for mange pesticider ud i danske haner

Siden 2012 er drikkevand fra danske vandværker 87 gange blevet afsløret i at indeholde pesticider i koncentrationer over grænseværdien. Det skriver Ingeniøren på baggrund af en opgørelse, som forskningsinstitutionen Geus har udarbejdet for Miljøministeriet.

Ifølge opgørelsen er der i nogle tilfælde tale om ganske små overskridelser af grænseværdien, som er på 0,1 mikrogram pr. liter, mens overskridelsen i det værste tilfælde fra Lejre var på 32 gange.

Her var der tale om glyphosat, som er den aktive ingrediens i bl.a. verdens mest solgte pesticid, Roundup. Glyphosat eller nedbrydningsproduktet Ampa blev i alt fundet i 12 tilfælde, og 18 gange har vandet været forurenet med et andet sprøjtemiddel, der benyttes i dag, bentazon.

De fleste forureninger er dog med stoffet BAM, som er et nedbrydningsprodukt fra for længst forbudte sprøjtemidler.

Grænseværdien for sprøjtemidler i drikkevandet er politisk fastsat og meget lav – den afspejler ikke, hvornår man bliver syg af at drikke vandet. På trods af det betragter Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, opgørelsen som »et rødt advarselsflag«:

- Det er et udtryk for, at systemet ikke har virket. Vi har sprøjtet for meget eller med de forkerte midler, og der kan være flere af giftstofferne på vej ned i grundvandet; også stoffer, som ikke måles, siger han til Ingeniøren.

De 87 tilfælde udgør kun en forsvindende andel af de tusindvis af vandprøver, der årligt analyseres. Når fundet alligevel foruroliger eksperterne, skyldes det, at pesticiderne slet ikke burde være i drikkevandet i de koncentrationer.

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor på DTU Miljø, finder det således overraskende, at sprøjtemidler, som stadig er tilladt, finder vej til danskernes drikkevand. Den danske godkendelse af pesticider skal netop sikre, at de ikke ender i grundvandet og derefter i drikkevandet.

- Det er alvorligt, fordi særligt glyphosat bliver brugt i enormt omfang. I mange år er det blevet italesat, som om problemerne med drikkevandet var fortidens synder. Men når bentazon og glyphosat nu dukker op, viser det med tydelighed, at vi ikke kan forhindre, at de når ned i grundvandet, siger han.

Opgørelsen fra Geus er udarbejdet som led i et svar fra miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til socialdemokraten Julie Skovsby. Hun kritiserer ministeren for at mangle vilje til at gribe ind og sikre, at grænseværdierne bliver overholdt.

- Det er vigtigt, at der er tryghed omkring vores drikkevand. Når vi har besluttet, at vi har en høj vandkvalitet i Danmark, så skal vi også efterleve den lovgivning, siger hun.

Miljøministeren mener dog ikke, at opgørelsen giver anledning til bekymring, og erklærer sig over for Ingeniøren »meget tilfreds med«, at der ifølge Geus bliver fundet færre pesticider i det øvre grundvand end tidligere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11