23948sdkhjf

Ny analyse: Forsyningssikkerhed er topprioritet hos forsyningsselskaberne

Men politiske og regulatoriske krav hæmmer mulighederne for at blive mere effektive.

Analyseselskaberne EY og PLUSS har netop foretaget en analyse blandt de danske forsyningsselskaber i fjernvarme-, vand- og affaldssektoren. 

Spørgeundersøgelsen er foretaget blandt bestyrelsesformænd, ledere og mellemledere i forsyningssektoren. 

Af 643 har 317 svaret, og svarene er på linje med sidste års undersøgelse, hvor otte ud af ti fortsat angiver forsyningssikkerhed som deres absolutte topprioritet.

Alle har fokus på driftsoptimering for at imødekomme det politiske pres for effektiviseringer.

- Vores undersøgelse viser en forsyningssektor med en fortsat offensiv tilgang til at blive mere effektiv, altså en stor lydhørhed over for at leve op til de politiske krav. Det er også den indstilling, vi møder, når vi rådgiver selskaberne, siger partner Thomas Lyhne, Pluss Leadership i en meddelelse.

Politik & Reguleringer
Beslutningstagerne oplever, at de politiske og regulatoriske rammer står i vejen for effektivisering – hver anden angiver dem som hæmmende for at blive mere effektiv, mens hver femte ser dem som fremmende. 

- Når vores undersøgelse viser, at selskaberne oplever de politiske og regulatoriske rammer som hæmmende for effektivisering, indikerer det et behov for politisk at vurdere, hvordan regulering af sektorerne kan tilrettelægges, så den i højere grad understøtter selskabernes muligheder for at blive effektive, for en effektiv forsyningssektor er vigtig for Danmarks konkurrenceevne og forbrugernes pengepung, siger partner Claus Dalager, EY.

Drift, miljø og teknologi er topprioritet
Beslutningstagerne tager fortsat reguleringen som et vilkår; faktisk forventer syv ud af ti, at sektoren er endnu mere reguleret om fem år – det er dog lidt færre end sidste år, hvor det var otte ud af ti.

Det er således med afsæt i en reguleret verden, forsyningsselskabernes beslutningstagere er i gang med at prioritere deres indsatser.

Top tre indsatserne er:

  • Driftsoptimering (97%)
  • Miljørigtige investeringer (88%)
  • Teknologiudvikling (82%)

Fokus på kerneopgaverne
Analysen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme, der mener, at den viser, hvordan selskaberne lever op til de politiske krav, der er til forsyningssektoren.

- Fjernvarmeselskaberne gør det, de skal og det, der forventes af en ansvarlig sektor: De fokuserer på kerneopgaverne. Det er på at levere varme til forbrugerne til den lavest mulige pris, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme og fortsætter:

- Jeg hæfter mig ved, at selskaberne er meget opmærksomme på det politiske pres som øget regulering og ønsket om mere effektivitet i sektoren, stiller dem overfor. Det pres skal naturligvis omsættes til nogle rammer, der gør, at selskaberne kan fortsætte den udvikling, de er inde i med at sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling samtidig med, at forbrugerne fortsat kan regne med deres varmeselskab. 

Rapportens hovedkonklusioner

  • Høj forsyningssikkerhed og sikker drift er topprioritet i sektorens selskaber. Herefter følger omkostningsreduktioner og lavere takster samt forretningsudvikling, innovation og teknologisk udvikling. Beslutningstagernes strategiske vurderinger flugter generelt med sidste års undersøgelse.
  • Beslutningstagerne har begrænset fokus på understøttelse af dansk eksport. Blandt beslutningstagerne i de kommunalt ejede forsyningsselskaber og de fælleskommunale affaldsselskaber er der dog større relativt fokus på dette område.
  • Beslutningstagerne vurderer, at de politiske og regulatoriske rammer er overvejende hæmmende for selskaberne – særligt ift. selskabernes mulighed for at foretage miljørigtige investeringer. Der er dog væsentlige forskelle på tværs af selskabstyperne.
  • Beslutningstagerne vurderer – ligesom i sidste års undersøgelse – at reguleringen skaber et effektiviseringspres. Det gælder i særlig grad selskaber reguleret af vandsektorloven, mens de fælleskommunale affaldsselskaber ligger relativt lavest.
  • Interne optimeringer (arbejdsprocesser, organisering og teknologi) ses i høj grad som mulige bidrag til løbende effektiviseringer, mens samarbejder vurderes lidt mindre relevante og fusion i begrænset omfang opfattes som en relevant løsning.
  • Beslutningstagerne forventer generelt mere regulering og flere krav til selskaberne. Strukturudviklingen ventes at gå mod færre og større selskaber med flere forsyningsarter. De færreste forventer, at selskaberne skal levere overskud til ejerne.
    Kilde: Rapporten: Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159