23948sdkhjf

Nordjyllandsværket får 35 MW elkedel

Leverandøren har man fundet nærmest i egen baghave.

Som et skridt i den grønne omstilling investerer Aalborg Energikoncern nu i en elkedel på 35MW, som skal benyttes som reservelast ved udfald hos en af de store varmeleverandører Reno-Nord, Aalborg Portland eller Nordjyllandsværket.

Indkøbet af elkedlen har været i EU-udbud, og det var det Nørresundby-baserede firma, Inopower A/S, der vandt. Den samlede investering bliver på 38 mio. kr. og med en forventet årlig CO2-besparelse på ca. 15.000 ton.

Reservelast & opgradering
Elkedlen skal ikke kun fungere som reservelast.

- En elkedel vil give os mulighed for at producere fjernvarme baseret på grøn el i stedet for som hidtil på olie eller gas. Samtidig giver en elkedel os mulighed for at sælge ydelser på el-markedet, så vi i perioder kan konvertere el til fjernvarme, når der er overkapacitet af el i markedet fra f.eks. vindmøller, forklarer Jesper Høstgaard-Jensen, direktør i Aalborg Varme A/S.

Investeringen på 38 mio. kr. ækker også over en opgradering og CO2-reducerende ombygning af eksisterende naturgasfyrede reservelastkedler med såkaldt røggaskondensering, hvilket svarer til en øget fjernvarmeeffekt på yderligere ca. 35MW. 

Den del af projektet er dog ikke sendt i udbud endnu, da man først vil gå i gang med arbejdet til næste år, fortæller Jesper Høstgaard-Jensen til Energy Supply.

Den nye elkedel forventes at blive taget i drift inden udgangen af 2017, mens røggaskondensering i reservelastkedlerne forventes at blive idriftsat i efteråret 2018. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172