23948sdkhjf

Vindmølleindustrien: Brændselsfri energi skal have 1. prioritet

Det er ikke nok med et mål for vedvarende energi i 2030 - Vindmølleindustrien vil også have et mål for brændselsfri energi.

Regeringens ambition om at Danmark i 2030 skal have mindst 50 procent vedvarende energi er ikke ambitiøs nok.

Det konkluderer Vindmølleindustrien, på baggrund af en rapport udarbejdet af konsulenthuset Ea Energianalyse for Vindmølleindustrien.

Skal tempoet i den grønne omstilling bevares, bør målet hæves til omkring 60 procent i 2030, lyder det..

- Rapporten viser sort på hvidt, at 50 procent ikke er nok til at fastholde momentum i den grønne omstilling. Når Folketinget til efteråret skal starte forhandlingerne om en ny energiaftale som lægger linjen for udbygningen med vedvarende energi de næste mange år, bør Folketinget derfor have en debat om barren overhovedet er sat højt nok, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Ambitiøs sigtelinje
Andelen af vedvarende energi i energiforbruget er steget fra 11 til 22 procent fra 2000-2010 og ventes at stige fra 22 til ca. 40 procent fra 2010-2020. Regeringens ambition om 50 procent i 2030 vil dermed betyde, at omstillingen fra 2020-2030 vil have halvt tempo set i forhold til indeværende årti.

- Et øget måltal for vedvarende energi bør passe fint sammen med at de grønne teknologier som vind og sol falder i pris. Samtidig med at vi selvfølgelig skal have en både realistisk og ambitiøs sigtelinje i 2030, som også passer med 2050 målet, siger Jan Hylleberg, og fortsætter:

- Det er ikke afgørende om VE-målet i et nyt energiforlig ender på 55, 57 eller 60 procent VE. Det afgørende er, at retningen og tempoet i de konkrete tiltag sikrer en fremsynet og ambitiøs omstilling. 

Brændselsfri energi skal have 1. prioritet
For at have et stærkt energisystem med en høj forsyningssikkerhed er der i fremtiden behov for en række forskellige energiteknologier.

Ifølge Vindmølleindustrien er det dog ikke ligegyldigt, hvordan dette miks af teknologier ser ud. Derfor introducerer Vindmølleindustrien nu et nyt mål, brændselsfri energi, som supplement til VE-målet.

- Det er på tide, at vi erkender, at ikke alle former for grøn energi er lige gode. Vi kan ikke gennemføre en grøn omstilling ved blot at skifte de fossile brændsler ud med biobaserede brændsler. Det er nødvendigt at de brændselsfrie teknologier som vind, sol, elbiler og varmepumper gives førsteprioritet. Derfor foreslår vi, at VE-målet i 2030 suppleres med et mål for brændselsfri energi. Målet for brændselsfri energi er et energipolitisk ”Kinderæg”, der på én gang sikrer elektrificering, energieffektivisering og selvfølgelig udbygning med vind og sol, siger Jan Hylleberg.

For at sikre, at der mellem 2020 og 2030 er tilstrækkeligt fokus på elektrificering og samtidig udbygningen med vind og sol anbefaler Vindmølleindustrien, at der opstilles et mål om mindst 35 procent brændselsfri energi i 2030.

Samtidig anbefaler Vindmølleindustrien at der samtidigt sættes et mål om at ca. 20 procent af energien i 2030 skal komme fra vindenergi. I dag er andelen 7 procent og forventes at være ca. 11 procent i 2020.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143