Fritureolie fra fastfood-restauranter og pommes frites-fabrikker bliver hver uge afbrændt i fjernvarmeværker, men der er også firmaer, som raffinerer olien og omdanner den til biodiesel.
To amerikanske forskere fra Brown University i New England har nu udviklet en miljøvenlig katalysator, som gør det væsentligt nemmere at raffinere olien, skriver Ingeniøren.
Med den nye katalysator kan behandlingen reduceres til én enkelt proces i samme tank frem for to, som man bruger nu.
I den ene proces bruges svovlsyre til at nedbryde frie fedtsyrer til biodiesel. I den anden bruges kalium-hydroxyd eller natrium-hydroxyd til at nedbryde triacylglyceroler. Det skal nødvendigvis gøres i forskellige tanke, så det er besværligt.
Processen går også langt hurtige end andre metoder.
Lang vej- Det lyder meget positivt. Men der er nu lang vej fra laboratoriet til et anlæg i fuld skala. Selv hvis det viser sig, at katalysatoren er egnet til opskalering, så tager det typisk to-tre år, før sådan en ny proces bliver praksis, siger Dakas tekniske chef Kjær Andreasen til Ingeniøren.
Daka bruger i øjeblikket cirka ti procent af oliens energi i omdannelsesprocessen til biodiesel.
Hvilken metode, der ender med at blive den endelige, afhænger af produktionsomkostningerne, mener Dakas tekniske chef Kjær Andreasen.